Székely Csaba – Bányavirág – Bemutató április 12-én

Székely Csaba – Bányavirág

Helyszín: Stúdióterem
Időpontok: április 12-én, pénteken 19 órakor – PREMIER
Április 13-án, szombaton 15 és 19 órakor
Április 14-én, vasárnap 15 és 19 órakor

BányavirágVajda Iván, a darab főszereplője a bánya bezárása óta munkanélküli. Haldokló apjával él együtt, két éve gondozza kényszerűségből és tűri parancsolgatását. A ház gyakori vendége a csehovi orvosfigura, Csillag Mihály, aki biztosabb kézzel markolja a pálinkásüveget, mint a sztetoszkópot. A városból érkezett Ilonka, Iván féltestvére, erre fele rég nem látott energiát és életörömet csempész a ház életébe. Jöttétől az itteniek furcsa módon összezavarodnak, a kapcsolatok még zűrzavarosabbá válnak. Kérdés, hogy képes-e javítani olyasvalaki egy kis közösség sorsán, aki tele van életigenléssel, szerelemmel? Van-e kitörési lehetőség, vagy a problémák megoldására marad a kötél, ami nehéz örökségként száll nemzedékről nemzedékre?

Székely Csaba fekete humorral átszőtt drámáját a marosvásárhelyi Yorick Stúdió és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata közös produkcióként tűzte elsőként műsorra, az ő budapesti vendégjátékuk után kérte fel a Nemzeti Színház Sebestyén Abát, az ősbemutatót jegyző fiatal rendezőt, hogy ezúttal a Nemzeti Színház színészeivel állítsa színpadra a művet.  A marosvásárhelyi előadás a 2011/2012-es évadban elnyerte a Pécsi Országos Színházi Találkozó legjobb előadásnak  járó fődíját.

Szereplők:
Iván: LÁSZLÓ ZSOLT
Csillag Mihály: STOHL ANDRÁS
Ilonka: TOMPOS KÁTYA
Illés: SZARVAS JÓZSEF
Irma, a felesége: SÖPTEI ANDREA
Furulyás:KERÉNYI RÓBERT m.v.

Díszlet-jelmeztervező: Bartha József
Dramaturg: Keszthelyi Kinga, Perczel Enikő
Rendezőasszisztens: Tüű Zsófia

Rendező: Sebestyén Aba

A Nemzeti Színház és a Bartók Kamaraszínház közös produkciója
A premier meghívóval látható. A további előadásokra a jegyek ára felnőtteknek 3000 Ft, diákoknak és nyugdíjasoknak 2500 Ft.

Forrás: Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza