Elárverezik az állítólag legtöbbet reprodukált festményt Londonban

Elárverezik Vlagyimir Tretcsikov orosz festő Kínai lány című festményét Londonban, állítólag ez a világ legtöbbet reprodukált alkotása.

A BBC honlapjának beszámolója szerint a 2006-ban elhunyt orosz művész azt állította, hogy a festmény félmillió reprodukcióját adta el világszerte. A fiatal kínai lány portréjáért, amely a modell zöldes árnyalatú bőréről és rubinvörös ajkairól vált ismertté, akár 500 ezer fontot (mintegy 177,5 millió forintot) is adhatnak – írta a BBC hírszolgálata.

Tretcsikov Oroszországban és Sanghajban nőtt fel, 1946-ban telepedett le Dél-Afrikában és Fokvárosban festette a híres képet 1952-ben. A modellje Monika Sing-Lee volt, az akkor 17 éves lányra a festő egy mosodában bukkant rá.

A művész életrajzírója, Borisz Gorelik szerint a Zöld hölgyként is ismert kép az egyik legfontosabb ikon lett Nagy-Britanniában az ötvenes években. A festmény népszerűsége miatt Tretcsikovot sokan „giccskirálynak” nevezték, ezt ő gyűlölte, mert komoly művésznek tartotta magát.

A képet egy chicagói nő vette meg a festőtől, amikor Tretcsikov az Egyesült Államokban járt az ötvenes években. A kép családi tulajdonban maradt az elmúlt hatvan évben. A festményt New Yorkban és Johannesburgban állítják ki az árverés előtt.

Forrás: MTI