Csillag leszel: DVD Bencsik Sándor egykori kiváló rockgitárosról

A negyedszázada elhunyt Bencsik Sándor „Samu”, a P. Mobil és a P. Box egykori gitárosa pályafutásának állít emléket a Csillag leszel című DVD, amely a héten jelent meg.

„Tavaly szeptemberben volt 25 éve, hogy Samu meghalt, és úgy éreztem, meg kell mutatni a mai fiatal zenészgenerációnak, milyen világszínvonalú gitáros volt. A szeptemberi Égi Zenekar Fesztivált Bencsik mellett Radics Béla és Barta Tamás emlékének szenteltük, a Csillag leszel című DVD pedig minden fontosabb fellelhető archív anyagot tartalmaz Samuról” – mondta Schuster Lóránt, a P. Mobil vezetője kedden az az MTI-nek.

Bencsik Sándor a kezdetektől, 1973-tól hét éven át gitározott a magyarországi hard rock zene alapcsapatában, a P. Mobilban, majd három szólólemezt készített a P. Box-szal. A gitáros 1987-ben egy ausztriai menekülttáborban halt meg tisztázatlan körülmények között. Mint Schuster Lóránt az MTI-nek korábban fogalmazott, „angolul” gitározott, aprólékosan, hangról hangra kidolgozta szólóit, amelyekkel nagy mértékben meghatározta a P. Mobilra jellemző hard rock hangzást.

„A DVD többé-kevésbé végigköveti Bencsik Sándor pályafutását. A felkerült anyagok többnyire az én archívumomból származnak, de ősrégi, fanatikus P. Mobil-rajongóktól is kaptam elképesztő felvételeket. Előkerültek iskolás korából származó kockák vagy egy szuper 8-as színes filmtekercs hanggal, amely 1980-ban a Fekete bárányok fesztiválon készült a Hajógyári-szigeten a Csizma az asztalon című dalunk eljátszásakor” – fejtette ki Schuster Lóránt.

Megszólalnak a kiadványon családtagjai, egykori zenésztársai, köztük Pálmai Zoltán, Varga Miklós, Vikidál Gyula, Deák Bill Gyula és Papp Gyula. A DVD-n rengeteg gitárszóló is látható és hallható korabeli koncertfelvételekkel, valamint egyéb bejátszásokkal. Két rövid anyagban Bencsik maga is beszél. A másfél óra hosszú felvétel változó minőségű, vegyesen fekete-fehér és színes.

A Csillag leszek Schuster Lóránt Nagy P. című archív sorozatának legújabb kiadványa, amely a GrundRecords gondozásában jelent meg. A Nagy P.-széria részeként látott napvilágot az elmúlt években például az említett Fekete bárányok fesztiválról szóló dokumentumfilm, a P. Mobil legendás, a pártállam idején betiltott Honfoglalás című anyaga, az 1981-es szolnoki Kopaszkutya-koncert, a Tunyogi Péter énekesnek emléket állító DVD vagy az Egyetemi Színpadon 1973-ban tartott P. Mobil-Skorpió koncert.

„Az archívumban több mint 200 Mobil-koncert anyaga található, ezek egy részét már feljavítottuk digitálisan. Idén szeretném megjelentetni az 1978-as szolidaritási rockfesztiválon a BNV-n tartott Piramis-P. Mobil-Mini koncertet. Készül egy videóantológia is a P. Mobil történetéből, ehhez tervezek egy füzetet, amely fotókon keresztül mutatja be Samu pályafutását” – mesélte a zenekarvezető.

A P. Mobil négy év szünet után idén, a zenekar nevének felvétele 40. évfordulóján új stúdióalbummal jelentkezik. „1973. május 1-jén lettünk Gesarolból P. Mobil, ekkor jelent meg az ezt tudató hirdetésünk az Esti Hírlapban”.

Az új korong címe Farkasok völgye Kárpát-medence lesz, az album öt dalát már rögzítette a P. Mobil. „Előfutárként a tavaly megjelent dupla koncertalbumon, a Miskolci kocsonyán szerepelt egy új dal, a Nagyon fáj. Nagyon fontos, hogy a 2009-től működő mostani felállással ez lesz az első stúdióalbum” – fűzte hozzá.

A P. Mobilban Schuster Lóránt (zenekarvezető, szövegek) mellett Baranyi László (ének, gitár), Sárvári Vilmos (gitár), Tarnai Dániel (basszusgitár, ének), Papp Gyula (billentyűs hangszerek) és Szebelédi Zsolt (dob, ütőhangszerek, gitár, ének) szerepel.

Schuster Lóránt az MTI-nek elmondta, hogy Kaptafa címmel karácsony előtt jelenik meg egy róla szóló könyv, emellett tervezi Sárvári Vilmos Örökmozgó lettem című könyvének második kötete, az Égi Zenekar Fesztivál kép- és hanganyaga, valamint az 1981-ben készült mozi, a Kopaszkutya történetét továbbgondoló regény, a Kutyából szalonna kiadását is.

Forrás: MTI