Nyíregyházára érkezett a Megmentett örökség című vándorkiállítás

A Parlamentből indult, és most, negyedik állomásaként, Nyíregyházára érkezett az ország 19 megyéjének legszebb régészeti emlékeit bemutató tárlat.

Az elmúlt tizenöt év régészeti munkájának több mint 150 jelentős leletét és leletegyüttesét tekintheti meg a közönség a Megmentett örökség – Kincsek Európa szívéből című vándorkiállításon, amelynek nyíregyházi megnyitóját hétfőn tartották a Jósa András Múzeumban.

A tárlatot – amely az ország tizenkilenc megyéjének legszebb régészeti emlékeit mutatja be – elsőként tavaly tavasszal, a Parlamentben állították ki, innen érkezett Szombathely és Szeged érintésével Nyíregyházára – mondta el Bene János múzeumigazgató a megnyitón.

Lassányi Gábor, a Magyar Régészeti Szövetség (MRSZ) elnöke, a kiállítás kurátora elmondta: a nyolcezer év történelmét bemutató tárlat leletei a római korról, a magyarság eredetéről és a magyar királyokról „mesélnek” a közönségnek, bemutatva például a Kárpát-medence korai betelepülését, a tatárjárás és a török hódítások időszakát.

A február 15-éig megtekinthető kiállítás anyaga között szkíta pecsét mellett láthatók római császárszobrok töredékei, az M6-os autópálya nyomvonalának feltárásakor előkerült római kori útállomás romjai, az M3-as autópálya építésekor talált, a 3. századból származó körárkos szarmata temetőből előkerült tárgyak. Az épen maradt sírokban különféle ékszereket, gyöngyöket és fibulákat találtak.

A kiállítás anyaga helyi leletekkel bővült: látható például az egyik nyíregyházi nagyáruház építésekor napvilágra került bronzkori leletegyüttes. A földbe ásott bronzedényben több száz kisebb-nagyobb használati tárgyra bukkantak a régészek. Lassányi Gábor szerint ezek a töredékek részletesen dokumentálva jelentős információforrásként szolgálnak a szakembereknek a bronzkorszakról.

A tárlat fő célja az volt, hogy az országgyűlési képviselők figyelmét felhívja arra, milyen jelentős értékek felett döntenek, amikor az örökségvédelmi törvény egyes paragrafusait megváltoztatják vagy újraírják – közölte Lassányi Gábor. A régészeti szövetség vezetője emlékeztetett arra is, hogy bár a képviselők számára a Parlamentben berendezett első kiállítás nem keltett nagy visszhangot, eddig nagyon sok helyre sikerült közvetíteni a tárlat üzenetét.

A régészeti anyag a tervek szerint az ország több nagy múzeumát, így a debrecenit, a pécsit a szekszárdit és a kecskemétit egyaránt megjárja majd, és más intézmények is jelezték, hogy szívesen látnák a kiállítást.

Bene János a megnyitón elmondta: a múzeumpedagógusok már elkészítettek egy ajánlatot a helyi középiskoláknak, így remélhetőleg Nyíregyháza összes középiskolása meg tudja majd tekinteni a tárlatot.

Forrás: MTI