Huszonöt éve eltűnt Matisse-képet találtak meg

Londonban bukkantak rá a francia impresszionista festő egy egymillió dollárt érő olajképére, amelyet negyed százada loptak el Stockholmban.

A Kert című festmény 1987. május 11-én kora hajnalban, egy vakmerő betörés során tűnt el a stockholmi Modern Művészeti Múzeumból. A korabeli hírek szerint a betörők csillagászati összegért próbálták visszavásároltatni a képet a múzeummal, az azonban elutasította a bűnözők zsarolását. A festménynek ezután nyoma veszett.

A negyed százada ellopott kép Nagy-Britanniában bukkant fel karácsony előtt, amikor egy lengyel gyűjtő eladásra ajánlotta fel egy essexi műkereskedőnek. A kereskedő óvatosságból utánanézett az Elveszett műkincsek regiszterében (ALR), s amikor kiderült, hogy lopott festményről van szó, azonnal értesítette a hatóságokat.

Az ellopott, elveszett vagy háborús fosztogatásból származó műkincsek visszaszerzésével foglalkozó ARL-nek sikerült rábírnia a lengyel gyűjtőt, hogy ellenszolgáltatás nélkül adja át az értékes festményt – olvasható a BBC honlapján.

A képet jelenleg egy széfben őrzik, és az elkövetkező hetekben juttatják vissza a svéd kulturális minisztériumnak.

A betörés után a stockholmi múzeum úgy vélte, a kép túlságosan is ismert ahhoz, hogy el lehessen adni a szabad piacon. Christopher Marinello, az ARL adatbázis igazgatója követésre ajánlotta a svéd múzeum példáját, mondván, hogy „lopott műkincseket nem lehet a valós értékükön eladni, előbb-utóbb felbukkannak, csak ki kell várni”.

A biztosítók általában kisebb összeggel honorálják az ARL szerepét a lopott műalkotások visszaszerzésében, az állami tulajdonban lévő Matisse-kép azonban nem volt biztosítva.

Forrás: MTI