Pszichiátriai betegek alkotásaiból látható kiállítás Budapesten

Mintegy 50 alkotó, köztük értelmi fogyatékos és pszichiátriai kezelésben részesülő művészek munkáiból látható kiállítás csütörtöktől a Csók István Antikvitás Galériában Budapesten.

A Budapest Art Brut Galéria szeptember utolsó hétvégéjén harmadik alkalommal rendezte meg a Psychart24 elnevezésű művészeti maratont. A 24 órás eseményen 184 alkotó 264 képet készített el, ezekből válogatták ki a tárlat anyagát. A kiállítók között vannak értelemi fogyatékosok és pszichiátriai kezelés alatt állók, valamint hivatásos művészek is. Bemutatják például Papp Norbert grafikáját, V. Szabó Noémi, Gellért Marianna és a színész Esztergályos Cecília festményeit – közölte Kovács Emese, a Budapest Art Brut Galéria munkatársa az MTI-vel.

A kiállítás célja a pszichiátriai kezelés alatt állókkal szemben kialakult előítéletek csökkentése mellett az, hogy bemutassák az alkotó munka jótékony hatását és a betegek művészi tehetségét.

A Budapest Art Brut Galéria 2009 óta nyújt megjelenési és kiállítási lehetőséget a magyarországi művészetterápiás és art brut műhelyek számára. A műhelybe rendszeresen meghívják a művészképzésben résztvevő hallgatókat és tanárokat, akiknek továbbképzéseket is szerveznek. A galéria üzemeltetésében olyan emberek vesznek részt, akik pszichiátriai betegségük miatt a munkaerőpiacon nem tudnak munkát vállalni – mondta Kovács Emese. A tárlat december 28-ig tart nyitva.

Forrás: MTI