Seregi-díjat alapított a Magyar Állami Operaház

A legendás koreográfus, Seregi László emlékére díjat alapított a Magyar Állami Operaház. A kezdeményezést a májusban elhunyt művész születésnapján, szerdán A diótörő című balettelőadás közönsége előtt jelentette be a dalszínház megbízott főigazgatója, Ókovács Szilveszter – közölte Várkonyi Judit sajtófőnök az MTI-vel.

A kitüntetéssel a Magyar Állami Operaház a hazai balett-történet egyik legmeghatározóbb, külföldön is elismert alakjának, az idén elhunyt Kossuth-díjas koreográfusnak állít emléket életművének és munkásságának megőrzése és továbbhagyományozása céljából.

A díj, amelynek alapítását két táncművész, Kollár Eszter és Bán Teodóra kezdeményezte, az aktív koreográfusgeneráció tehetséges alkotóinak elismerését szolgálja – írta Várkonyi Judit sajtófőnök. A jelöltekre hattagú szakmai kuratórium tesz javaslatot. A grémium elnöke az operaház mindenkori főigazgatója, tagja a balettigazgató, az balettművészeti főtanácsadó, Kollár Eszter, Bán Teodóra, valamint a Magyar Táncművészek Szövetségének elnöke vagy delegáltja. A jelöltek közül a díjat a legrátermettebb, maradandó tartalmat és művészi értéket teremtő, egyéni stílust képviselő koreográfusnak ítélik oda.

A díjat – amely nem vándordíj – évente egy személy kaphatja meg. Az elismerés a klasszikus balett területén kívül alkotó művészeknek, így például kortárs- és a színpadi tánc koreográfusoknak is odaítélhető. A díjjal járó relikvia egy Seregi László munkásságát jelképező szobor, Krasznai János alkotása. Jár hozzá egy felkérés az operaház részéről egy koreográfia megalkotására a következő évadra.

A 2012. évre odaítélt díjat 2013. május 5-én, Seregi Makrancos Katája, az operaházi Seregi-hónap utolsó előadása előtt adják át. 2014-től a díjat minden évben Seregi László első egészestés balettje, a Spartacus 1968-as bemutatója évfordulójához, május 18-ához közel eső napokban, a Seregi-éj gálaműsor keretében adják át. Az est műsorán Seregi László, valamint az évek során Seregi-díjas koreográfusokká vált alkotók munkáiból szerkesztett összeállítás szerepel.

Forrás: MTI