Az Ecseri úti oroszlán: Bornai Tibor könyve

Dokumentumregényt írt édesapja és saját, egymáshoz kapcsolódó írásaiból Bornai Tibor, a KFT együttes billentyűse. Az Ecseri úti oroszlán a zenész harmadik kötete három éven belül.

„Egy évvel ezelőtt otthoni rendezgetés közben egy dobozban leltem rá apám kézzel teleírt jegyzeteire, lapjaira. Kibontottam és átnéztem őket, és utána úgy éreztem, apám személyes történelemnézete és az enyém sok tekintetben kapcsolódik egymáshoz. Apám idén száz éve született, és ez apropó volt számomra arra, hogy megpróbáljam összefűzni a két Bornai Tibor írásait, gondolatait” – mesélte a zenész a kötet hátterét az MTI-nek.

A könyv címe, Az Ecseri úti oroszlán idősebb Bornai Tibor 1959-ben írt novellája, amelyben a szerző felidézi, hogy akkor négyéves fiával miként találtak az Ecseri úti ócskapiacon egy igazi miniállatkertet, ahol még oroszlán is volt.

„A címmel azt is érzékeltetni akartam, hogy az egypártrendszerben a csepeli szőrmegyárban dolgozó apámnak körülbelül annyi élet- és kifutási lehetősége, ha úgy tetszik, vadászterülete volt, mint annak a szegény oroszlánnak az Ecseri úton” – mondta a szerző.

Az édesapa naplót vezetett, amikor a második világháborúban az orosz fronton harcolt, később humoros jegyzeteket, verset és kisebb színdarabot is írt – mindegyikből szerepel valami a kötetben.

„Időnként elküldözgette írásait ide-oda, de nem tudok róla, hogy megjelentek volna. Ironikusan gyakran írta a neve alá, hogy a Ludas Matyi szigorúan mellőzött munkatársa. Emlékszem gyerekkoromból, hogy írásait olykor családi körben felolvasta. Nagyon jól írt, és korábban is eszembe jutott már, hogy át kellene nézni ezeket a papírokat. Szerintem sikeres, akár gazdag is lehetett volna, ha egy más korba, más országba vagy más családba születik” – fejtette ki Bornai Tibor.

A könyvben szó van a zenész nagyapjáról, Bornai Győzőről is, aki Fadrusz János rokona volt, és tehetséges szobrásznak indult, de az első világháborúban meghalt. Bornai Tibor elmondta, hogy élete egyik legszebb napja volt, amikor tíz évvel ezelőtt Kolozsváron a Mátyás király lovas szobra felállításának századik évfordulóján rendezett ünnepségen olyan Fadrusz-bronzplaketteket adtak át, amelyek nagyapja alkotása alapján készültek.

A családi emlékek mellett Bornai Tibor zenészi pályája kezdetéről, a KFT együttes kialakulásáról is ír a Jaffa Kiadó által gondozott könyvben.

„Ezek annyiban is kapcsolódnak a családi történetekhez, hogy nem igazán vidámak. Apámmal ellentétben nekem volt lehetőségem lépéseket tenni a siker és az elismerés felé, de a könyvben szereplő sztorik arról is szólnak, hogy ennek mik voltak a gátjai. Mintha lenne egy akadályozó felhő, ami alól azért én sem tudtam teljesen kilépni, és a történetek így is rímelnek egymással” – jegyezte meg.

Bornai Tibor 2009-ben regényt írt Lőj az ördögre! címmel, idén év elején Korlátolt felelősséggel címmel a KFT három évtizedének szubjektív történetét adta ki. „Az Ecseri úti oroszlánnal együtt mindhárom kötetben megtalálhatóak az életem bizonyos történetei és helyszínei, ezzel ki is tomboltam a bennem élő vágyat az önéletrajzi könyvek írására” – jelentette ki.

A zenész-író az MTI-nek elmondta, hogy már letölthető és hamarosan CD-n is megjelenik Tesztoszteron című lemeze. Az anyag ősbemutatója idén nyáron a Miskolci Operafesztiválon volt, ősszel pedig a pécsi Zsolnay-negyedben adták elő.

A produkcióban tizenhat zenész áll a színpadon, köztük nyolc dobos, egy operaénekesnő és egy népi hegedűs.

A KFT december 12-én a fővárosi A38 hajón ad koncertet.

Forrás: MTI
,