Harmincöt európai városban vetítik a Csak a szél című filmet

Fliegauf Bence Lux-díjra esélyes alkotását a Lux Filmnapok keretében tűzik műsorra a mozik.

Az európai filmművészet támogatására és a mozifilm-forgalmazás elősegítésére öt éve alapította az Európai Parlament (EP) a Lux-díjat. Idén a döntőbe jutott három alkotás közé Fliegauf Bence Csak a szél című filmje is bekerült. A rangos elismerésért a portugál Miguel Gomes Tabu és az olasz elsőfilmes Andrea Segre Io sono Lí című filmje versenyez. Ez lehetne az első alkalom, hogy magyar rendező filmje nyeri a díjat.

A napokban mindhárom döntős munkát műsorra tűzik az Európai Unió 27 tagállamában zajló Lux Filmnapok keretében, összesen 35 nagyvárosban. A Csak a szél többek között Rómában, Bécsben, Brüsszelben, Párizsban, Bukarestben, Varsóban, Szófiában és Londonban lesz látható. Budapesten a Corvin moziban vetítik  az alkotást november 16-án és 19-én.

A Lux-díj nyerteséről a EP-képviselők szavaznak, az elismerést november 21-én adják át az alkotók jelenlétében Strasbourgban.

A Berlinalén többek között Ezüst Medve-díjjal jutalmazott, magyar-német-francia koprodukcióban készült Csak a szél februári világpremierje óta számos nemzetközi filmfesztivál díját nyerte el. A romagyilkosságok témájával foglalkozó alkotás az Inforg-MÚM Film produkciójában készült, producere Muhi András, Mécs Mónika és Mesterházy Ernő volt.

Fliegauf Bence filmje képviseli Magyarországot az idegen nyelvű filmek Oscarjáért folyó versengésben is, emellett az Európai Filmdíjra esélyes produkciók listáján is szerepel.

Forrás: MTI