Elismerések a magyar operett napján

Az operettműfaj két kiválóságának élete is szorosan kötődik október 24-éhez.

1882-ben e napon született Kálmán Imre, 1948-ban pedig ekkor hunyt el Lehár Ferenc. Október 24-ét tíz évvel ezelőtt nyilvánították a magyar operett napjává; a Budapesti Operettszínházban szerda este adták át az elismeréseket. Kálmán Imre Marica grófnő című darabjának – ez a ház legfrissebb bemutatója – ünnepi előadásán Az Évad Operettszínésze díjat Fischl Mónika kapta operettszerepeiben, elsősorban Lehár Ferenc Cigányszerelem című művében Zórikaként nyújtott alakításáért.
Fischl Mónika a Liszt Ferenc Zeneakadémia magánének szakán diplomázott. 1997-ben kapta az első operettfőszerepét a Budapesti Operettszínházban, amelynek azóta is tagja. Leggyakrabban énekelt szerepe a Csárdáskirálynő Szilviája, amellyel nagy sikert aratott a bécsi Renaissance Theaterben 2001-ben és Mörbischben 2002-ben. 2005-ben a német ZDF, 2009-ben pedig a Magyar Televízió rögzítette az ő főszereplésével a Csárdáskirálynőt. 2009-ben Artisjus-díjat kapott ezért a szerepért.

Az Évad Musicalszínésze díjat Homonnay Zsolt kapta musicalszerepeiben, különös tekintettel A Szépség és a Szörnyeteg férfi címszerepében nyújtott teljesítményéért.

A Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1997-ben végzett, 2000 decemberében meghívást kapott a Berlinben világpremierként bemutatott Notre-Dame-i toronyőr két szerepére. 2002 óta újra Magyarországon játszik, a Budapesti Operettszínházban jelenleg a Rómeó és Júlia, a Szentivánéji álom, az Abigél és a Veled, Uram című előadásban látható, hamarosan Maxim de Winterként mutatkozik be Lévay Szilveszter Rebeccájában, valamint a decemberi felújítás alkalmával ismét feltűnik a Halál szerepében az Elisabeth című musicalben. A Disney-musical, A Szépség és a Szörnyeteg férfi címszerepét nemcsak itthon, hanem a színház németországi turnéján is sikerrel játssza, legközelebb Bécsben, Frankfurtban és Baden-Badenben.

Az Évad Legígéretesebb Ifjú Művésze díjat (a Marsallbotot) Kocsis Dénes vehette át musicalszerepeiért, különös tekintettel a Miss Saigon és a Rómeó és Júlia férfi főszerepéért a tavalyi díjazottól, a szerda este Taszilót játszó Boncsér Gergelytől.

Kocsis Dénes a Budapesti Operettszínház Pesti Broadway Stúdiójában végzett, első főszerepét, Melchior figuráját a Tavaszébredés című musicalben kapta, azóta játssza Rómeót, a Miss Saigon Chrisét, illetve ő a Huszár az Erdei kalamajka című mesejátékban. A tavaly először megrendezett Lévay Szilveszter Nemzetközi Musical Énekversenyen különdíjban részesült. A Musica Hungarica Alapítvánnyal közös életműdíjat Medgyesi Mária színésznő, a Nagy-díjat pedig Kállai István dramaturg kapta a magyar operett napján.

Forrás: MTI

,