Fókuszban a bor – művészeti fesztivál Budapesten és Tokajban

A budapesti programsorozat csütörtökön a Vörös és fehér című kiállítással indul a B55 Galériában. A tokaji program pénteken egy borkonferenciával indul.

Borról szóló festészeti és gyermekrajz-kiállítással, szakmai konferenciával, kortárs zenei koncertekkel és táncesttel várják az érdeklődőket a Haraszthy Ágoston (1812-1869) magyar származású borász születésének 200. évfordulója alkalmából rendezett fesztiválon Budapesten és Tokajban.

Haraszthy Ágoston a vajdasági Futakon született és Amerikában a kaliforniai borkultúra atyjaként tartják számon. A kalandos életű Haraszthy Ágoston a megalapítója a kaliforniai szőlőtermesztésnek és borászatnak – hangsúlyozta Dárdai Zsuzsa, a fesztivál művészeti kurátora az eseményt beharangozó szerdai tájékoztatón. A budapesti programsorozat csütörtökön a Vörös és fehér című kiállítással indul a B55 Galériában. A tárlaton 10 magyar és 10 amerikai kortárs képzőművész geometrikus alakzatokat ábrázoló, a bor színárnyalatairól szóló – a sárga és a vörös különböző árnyalatait megjelenítő – alkotása lesz látható. A kiállító művészek között szerepel mások mellett az amerikai Christel Dillbohner, Peter Dimick, Jesse Gottesman, Aaron Parazette és Vandorn Hinnant. A magyarok közül például Erdély Dániel, Erdélyi Gábor, Marafkó Bence, Pataki Balázs és Saxon Szász János képeit mutatják be.

A Galériák éjszakáján, október 11-én tárlatvezetéssel egybekötött borkóstolót tartanak, az érdeklődők megtekinthetik Saxon Szász János borfestményeit is. Saxon Szász János elmondta az MTI-nek, hogy a bor lepárlása után nyert sűrítményből festette meg képeit a három geometrikus alapforma, a háromszög, a négyzet és a kör felhasználásával. A hat alkotáson a vörös és a sárga különböző árnyalatai jelennek meg. Néhol a barna, néhol a lila vagy a vörös szín érvényesül jobban – tette hozzá.A fesztivál budapesti záró rendezvényén, október 30-án „red and white” címmel a Frenák Pál Társulat két táncosának, Jantner Emesének és Feicht Zoltánnak az alkalomra koreografált kortárs táncelőadását láthatja a közönség. Haraszthy200 Fesztivál címmel bemutatják az eseménysorozat amerikai és magyar rendezvényeit megörökítő angol-magyar nyelvű katalógust is – hangsúlyozta a kurátor.

A tokaji program pénteken egy borkonferenciával indul. Mások mellett a tokaji aszú titkairól, a bor színeinek kémiai és esztétikai jellemzőiről és Haraszthy Ágostonról hangzanak el szakmai előadások. Szombaton tokaji és sonomai (USA) gyerekek rajzaiból lesz kiállítás. Haraszthy Ágoston borászata a San Francisco melletti Sonomában működött, a város idén vette fel a testvérvárosi kapcsolatot Tokajjal – hangsúlyozta Dárdai Zsuzsa. A művészeti kurátor arról is beszélt, hogy a sonomai művészeti központban augusztusban mutatták be a magyar gyerekek Tokajról, szüretről vagy Haraszthy Ágostonról szóló rajzait és most is látható ott kiállítás tíz magyar kortárs festő borról szóló munkáiból.

Tokajban a három napos rendezvény zárásaként vasárnap magyar és amerikai zenei válogatásokkal Liszt Ferenc, Goldmark Károly, Mosonyi Mihály és Arthur Foote műveivel szórakoztatják a közönséget.

Forrás: MTI