A Negatív Varieté képviseli Magyarországot a Sofia Dance Weeken

A Negatív Varieté árnyprodukciója képviseli Magyarországot a hétfőn kezdődő Sofia Dance Week elnevezésű nemzetközi fesztiválon, amelyen magyar társulat először vendégszerepel.

A 2008 óta évente megrendezett Sofia Dance Week fesztivál idei műsorában a Negatív Varieté Fényakrobaták című előadása október 6-án lesz. A gyermekeknek szóló darabban a mesélő szerepét ezúttal egy szófiai színész, Peter Meltev veszi át, aki bolgárul tolmácsolja a képi világgal komponált mesét a közönségnek – közölte a társulat az MTI-vel.

A Fényakrobaták című előadás 2011 tavaszán született. A Moholy-Nagy László munkásságának és a Bauhausban kibontakozott művészeti irányzatoknak szentelt, eredetileg felnőtteknek szóló produkció sikerén felbuzdulva, egy Európai Uniós hátterű projekt keretében a társulat elkészítette a darab gyermekeknek szánt változatát is. Bánki Gergő színész és Szépvölgyi Viktória, a Negatív Varieté és a Fényakrobaták című előadás rendezője, írója közösen alakította ki azt a karaktert és szöveganyagot, amely a gyermekek által is követhetővé vált. A főszereplő óriásfejű mulatságos jelmezterve Csergő Noémi munkáját dicséri.

„A Fényakrobaták árnyékszínházi jellegén túl tovább növeli az izgalmakat, hogy Bolcsó Bálint zeneszerző segítségével a közönség hangját minden előadás egy bizonyos pontján rögzítjük. Az este végén ez visszajátszva többszólamú zenei költeménnyé áll össze, így minden előadáson más-más többszólamú mű készül” – fejtette ki Szépvölgyi Viktória. A darab a Millenáris Teátrumon kívül a Nemzeti Táncszínházban és a Sziget Fesztiválon is látható volt.

A Fényakrobaták mellett a barcelonai Saioa Fernandez és Eduardo Torres Delrevés társulatától a Guateque című produkció, Pierre Rigal francia koreográfus Standards című előadása, a Velencei Táncbiennálén legjobbként díjazott osztrák Chris Haring koreográfus által vezetett Liquid Loft társulat produkciója, a németországi Stephanie Thiersch előadása, a spanyol Thomas Noone Dance társulat Glitch Bound című darabja, a japán Hiroaki Umeda produkciója, és a bolgár Ivo Dimchev koreográfus Paris című procukciója színesíti a szófiai táncfesztivál kínálatát. Az előadások mellett workshopok, vetítések, gyermek-programok és kerekasztal-beszélgetések is szerepelnek a programban.

Fotó: MTI/Kallos Bea

Forrás: MTI

,