„A Nyugat Keleten” Móricz és a Nyugat szerzői estje Miskolcon 1931-ben

A Herman Ottó Múzeum és a Miskolci Nemzeti Színház közös kamarakiállításra készül az Úri muri bemutatója kapcsán. A mostani szűk esztendőkben jelentős és bátor tettnek mondható, ha egy vidéki múzeum irodalomtörténeti kiállítással lép a nagyközönség elé: Miskolcon hosszú évek óta nem volt erre példa. A Herman Ottó Múzeum Történeti Osztálya is régóta tervezi, hogy publikálja Zsedényi Gyula fotográfus 1931-es, a miskolci Nyugat-est résztvevőiről készített és szakmai körökben gyakorlatilag ismeretlen felvételeit, de a kiállítás megvalósítására csak most kerülhetett sor. A kiállítandó anyag tematikája ugyanis szerencsésen egybeesett a Miskolci Nemzeti Színház idei repertoárjával, melynek nagyszínpadi nyitódarabja, egyben Az évad drámája Móricz Zsigmond Úri muri című színműve.

A két intézmény összefogásának köszönhetően október 5-én, a bemutató napján különleges kamarakiállítás megnyitójára kerül sor a színház emeleti előcsarnokában: Zsedényi Gyula kuriózumnak számító felvételei mellett a Petőfi Irodalmi Múzeum, az Országos Széchenyi Könyvtár, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, valamint a B.-A.-Z. Megyei Levéltár „nyugatos” dokumentumaival, korabeli film- és hangfelvételekkel megidézzük Móriczot és a huszadik század legjelentősebb magyar irodalmi folyóiratát.

A kiállítás törzsanyagának, Zsedényi fotóinak további jelentőséget ad, hogy a korabeli fotótechnika és fotóművészet szinte minden fázisa megjelenik az elkészítésükben. A fotográfus – az 1930-as évek elején még meglehetősen szokatlan módon – eredetileg 35 mm-es filmet készített a Nyugat-est résztvevőiről, amelynek egyes gondosan kiválasztott filmkockáját ún. síkfilmre másolta, majd ez utóbbiakról saját papírképeket, fotónagyításokat állított elő. Mivel a fényképek egy irodalomtörténetileg is fontos miskolci rendezvényt dokumentálnak, a korabeli újságcikkek és a kísérő szövegek segítségével röviden bemutatjuk a miskolci Nyugat-estet, annak résztvevőit, a magyar irodalomtörténet kivételes nagyságait, illetve magát a folyóiratot. Külön érdekesség, hogy az esten részt vett Móricz felesége, Simonyi Mária színésznő is, aki az Úri muri első, 1928-as bemutatóján a női főszerepet játszotta, sőt a darab első kéziratát Móricz neki ajánlotta.

Mivel a fényképek a magyar irodalom legkiválóbb nyugatos íróiról készültek, akiknek irodalmi munkássága a közoktatásban a tananyag részét képezi, ezért iskolai csoportok érdeklődésére is számot tarthatnak.

A kiállítás foglalkozik az ún. Móricz-üggyel is, hiszen éppen a Nyugat-est idején zajlott az a sajtópolémia, amelyet Móricznak egy olyan cikke indított el, amelyben bírálja kora kultúrpolitikáját. Ebbe a vitába még vidéki politikai erők is beavatkoztak, többek között Zemplén és Borsod vármegye képviselői. Borsod vármegye közgyűlésén több országgyűlési képviselő, illetve helyi politikusok éppen a Nyugat-est előtti napon vitáztak Móricz írói és közéleti szerepéről.

A kiállítást Dr. Gyulai Éva és Békési Gábor, a Herman Ottó Múzeum munkatársai állították össze. A megnyitóra, mely egyben Az évad drámája programsorozat nyitóeseménye is, október 5-én 18 órától kerül sor a Miskolci Nemzeti Színház emeleti előcsarnokában, a kiállítást megnyitja Dr. Kabdebó Lóránt irodalomtörténész és Békési Gábor muzeológus. A színház meghívására a megnyitón részt vesznek Móricz Zsigmond örökösei, Kolos Virág és Kolos Réka is.

A kiállítás 2012. december 29-ig, az előadások előtt, és az előadások szünetében látogatható.

Forrás: Miskolci Nemzeti Színház

www.mnsz.eu