Kutatók éjszakája az Aquincumi Múzeumban

A csontfaragás ősi művészetével ismerkedhetnek a látogatók, akik megtudhatják, hogyan működik egy római eszterga, és lehet-e szarvasagancsot esztergálni vagy agancsból fésűt készíteni.

Az emberiség legalább százezer éven át használta a csontot, agancsot és elefántcsontot eszközök és díszítések készítésre, Magyarországon az ősi iparág története legalább negyvenezer évre vezethető vissza – olvasható a múzeum honlapján.

Az elmúlt 120 évben Budapest területén több ezer, főként állatcsontból, agancsból és elefántcsontból készült római kori eszköz és tárgy került elő. Az Aquincumi Múzeum gyűjteményeiben a csontszerű anyagokból készült tárgyak többsége magán hordozza készítésének minden jegyét. Elkészítésük feltételezett módja könnyen megismerhető, ha azonos alapanyagból, a feltételezett metódusokat alkalmazva lát a feladatnak a kutató. Az állati vázrészek megmunkálásáról, a csontszerű anyagok készítéstechnikáiról Vecsey Ádám, az Aquincumi Múzeum restaurátora tart előadást.

T. Bíró Mária régész, a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Karának volt dékánhelyettese a csontfaragás történetét mutatja be az antikvitásban. Előadásában az őskori ember csontból készült amulettjeitől a Harun al Rasid által Nagy Károlynak ajándékozott elefántig a korszak legérdekesebb és kuriózumnak számító leleteit tekinti át a hozzájuk fűződő történetekkel (forrásokkal) egyetemben. Ismerteti a római provinciák, elsősorban Pannonia és Aquincum csontiparát is, hiszen a csont volt az ókor „műanyaga”. Az élet minden területén alkalmazták: csontból vagy csonttal díszített tárgyak készültek a katonaság részére, és készültek csontból háztartási eszközök, ékszerek is.

„A csontfaragványok divatja különösen a 4. századra jellemző, Pannónia pedig birodalmi viszonylatban is kiemelkedik a csontfaragványainak mennyiségével és minőségével. A legtöbb csonttárgy a temetőkből kerül elő, a legszebb aquincumi faragványok is a helybeli asszonyok sírjaiból származnak” – emeli ki az Aquincumi Múzeum honlapja.

Vass Lóránd régész a kutatók éjszakáján előadásában a római korban oly népszerű csontfaragványtípusokat mutatja be. Az érdeklődők egyebek közt megtudhatják, milyen csonttárgyakat és mire használtak a rómaiak, viseltek-e például a római férfiak hajtűket, és előfordulhatott-e esetleg, hogy a nőkhöz hasonlóan varrtak. A gyerekeket a programok ideje alatt a mitológiai játszótér és a virtuális élménytér várja.

Hetedik alkalommal rendezi meg a Tempus Közalapítvány szeptember 28-án a Kutatók éjszakáját, amelynek idén harmadszor a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány is a társszervezője.

Forrás: MTI