Ünnepi programok a Délkelet-ázsiai Aranymúzeumban

Ingyenes tárlatvezetésekkel, előadásokkal, táncbemutatókkal és zenei programokkal ünnepli pénteken fennállásának egyéves évfordulóját a budapesti Zelnik István Délkelet-ázsiai Aranymúzeum.

A Zelnik István műgyűjtő által alapított Aranymúzeum 2011. szeptember 15-én nyitotta meg kapuit az Andrássy úti Rausch-villában. Az évfordulós programok sorát pénteken 17 órától Zelnik István Seuso-kincsekről tartott előadása nyitja, majd Novák Tibor tárja fel a külvilágtól elzárt Burma alig ismert kultúráját néhány tárgyon keresztül.

Csaknem ezer aranyból, drágakőből, nemesfémből készült műtárgy várja a látogatókat az újonnan megnyíló Zelnik István Délkelet-ázsiai Aranymúzeumban, bemutatva a kontinens elmúlt kétezer évének ötvösművészetét - MTI Fotó: Manek Attila

(Zelnik István Délkelet-ázsiai Aranymúzeum/MTI-fotó: Manek Attila)

A programok között lesznek indonéz és thai táncbemutatók, valamint Vámosi Nagy Zsuzsa fuvolaművész és Szilágyi Kinga Katinka hárfaművész is fellép. Az este során óránként indulnak tárlatvezetések, 19 és 21 órakor maga a múzeumalapító mutatja be gyűjteményét.

Az Aranymúzeum anyaga egyrészt kronológiailag végigköveti a térség történelmének több mint kétezer évét a törzsi kultúrák korától a tyám és jávai királyságokon át a Khmer Birodalomig, másfelől számos műtárgyon keresztül bemutatja a Délkelet-Ázsiát ért legfontosabb impulzusokat: a hinduizmust, a buddhizmust és a tengeri kereskedelmet.

A múzeumban több mint ezer nemesfém – többnyire arany – műtárgy látható, ezeken kívül hasonló mennyiségű porcelán, drágakő, fajansz, elefántcsont, kő és bronz műkincs kapott helyet. A kiállított anyag biztosítási összértéke 40 milliárd forint; a remekműveket két szinten kilenc teremben, összesen 1500 négyzetméteren mutatja be a múzeum.

Forrás: MTI