Nulladik Változat 35 éves jubileum – „Négy képzeletbeli srác” valósága

A kultikus együttes a terézvárosi GÖDÖR klubban (1061 Budapest, Király utca 50.) 2024. május 31-én ünnepli születésnapját. Az egyedülálló alkalomra sok szeretettel várnak mindenkit, régi rajongókat, új hódolókat.

A NULLADIK VÁLTOZAT 1989-es megalakulása óta a hazai underground klubélet stabil formációja. Bár a zenekar alapvetően az alakulás korszakának dark stílusában játszik, ezt hol folkos elemekkel, hol rockkal, hol poposabb hangvétellel ötvözi. Legismertebb dalaik: Felhők közt, Bolyongás évei, Metropolisz-tánc, Hová mész. Legutóbbi lemezük Hol a határ címmel jelent meg 2022-ben. Az együttestől nem idegenek a nagyívű koncepciók sem – kompromisszumoktól mentes hozzáállásuk stabil rajongótábort szerzett nekik. Mindezeknek köszönhető, hogy minden koncertjük igazi beavatás és különleges zenei élmény. Új lemezre is készülnek, 2024-ben pedig 35 éves a Nulladik Változat, amit 35 számból álló repertoár előadásával szeretnének ünnepelni a tervezett koncertsorozaton. Az est különlegességét fokozza, hogy színpadra lép az ún. ORIGIN Nulladik Változat is, tehát az 1990-es évek alapfelállását is láthatja és hallhatja a Gödör klub közönsége.

Tagok: Fenes Tibor (ének, gitár), Puskás Tibor (dob), Gyurmánczi Attila (gitár), Varga Attila (basszusgitár).

Alakulásuk az ercsi laktanyához és Egerhez kötődik („háborús zenekar”). A zenekar indulása még a Fekete Lyuk és a Tilos az Á klubokig, a rendszerváltozás körüli időkig nyúlik vissza. Többször felléptek a Sziget, EFOTT és a Volt fesztiválon is. A régi nagy helyek közül az Almássy téren és a PECSA-ban is játszottak a VHK és a Sziámi zenekar vendégeként. Fenes Tibor (gitár, ének), Hricsovinyi Tamás (basszusgitár), Puskás Tibor (dob), Szabó Attila (gitár, ének) képezte a csapatot („négy képzeletbeli srác”). Ekkoriban készítették talán legismertebb dalaik videóklipjeit is (Felhők közt, A bolyongás évei, Betty bársonykék és a Metropolisz című dalokra). Erős vidéki bázissal rendelkeztek, többek között Veszprémben, Salgótarjánban, Egerben, Hatvanban, Székesfehérváron, Tatabányán, Szombathelyen. A zenekar végig aktív maradt a 2000-es években is, változó felállással, de hasonló lendülettel viszik tovább az 1990-es évek szellemiségét, folyamatosan készen a megújulásra. „Ha az 1990-es évek elején valaki elment a legendás rendszerváltó klubok egyikébe, mint a Fekete Lyuk, a Tilos az Á vagy az Enyhe Fintor, nagy valószínűséggel láthatott egy zenekart vagy zenészt, aki pár éven belül a magyar rock meghatározó alakja lett. A Nulladik Változat ebben a pezsgő alternatív zenei világban különleges árnyalatot képviselt. Borongós, mégis lendületes gitárzenéjük és Fenes Tibor érzékeny, lírai, furcsán, személyesen elidegenült szövegei jól fogalmazták meg az akkori fiatal korosztály kiábrándultságát. Utólag az is elmondható, hogy a zenekar által képviselt életérzés előrevetítette a „nyugati típusú” egzisztenciális problémákhoz kapcsolódó komor hangulat-világot, és felvillantotta az ellene való lázadást, egyfajta korai urbánus anarchizmust.”

www.youtube.com/user/nulladikvaltozat

www.facebook.com/nulladik.hu