Erdély Fejedelemség kincseit bemutató páratlan kiállítás nyílik a Csíki Székely Múzeumban

Fejedelmek aranya. Uralkodói reprezentáció Erdélyben címmel nyílik időszaki tárlat a csíkszeredai Csíki Székely Múzeumban, amely 2024. április 16. és július 15. között lesz látogatható. A kiállítás Erdély Fejedelemség uralkodóinak reprezentációját kincseit tárja az érdeklődők elé, amelyhez foghatót eddig nem láthatott Székelyföld. A tárlat a Csíki Székely Múzeum mellett a legkiemelkedőbb magyarországi és erdélyi múzeumok – a Magyar Nemzeti Múzeum, az Iparművészeti Múzeum, a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont, az Erdélyi Történeti Múzeum és a Székely Nemzeti Múzeum – közreműködésével jött létre.

A témát egyedi koncepcióval, a pénzek ábrázolásain keresztül közelítették meg a tárlat kurátorai. A kiállításon a több száz veret mellett be mutatják azokat a tárgyakat is, amelyeket a fejedelmek éremportréin is felfedezhetők. A a 16. század közepén három részre szakadt Magyarország egyik részéből egy új állam, az Erdélyi Fejedelemség jelent meg Európa térképén és egy új uralkodó tűnt fel a hatalmi palettán. Az állam és annak vezetője, a fejedelem a reprezentáció eszközeivel láttatta országának gazdagságát és politikai hatalmát.
Dr. Tóth Csaba régész-numizmatikus, a kiállítás egyik kurátora kiemelte: „A kiállítás magát a pénzérmét, vagyis azt a tárgyat emeli ki, amelyen a legtöbb emberhez eljutott a korban az uralkodó képmása, , emellett az ötvöstárgyak, díszfegyverek, ruhák és azok kiegészítőinek számos egyedi darabját is bemutatja. A tárlat ezeken a kincseken keresztül szemlélteti a kor divatját, a fejedelmek reprezentációs fogásait és azt, hogy Erdélyi Fejedelemség a 16–17. században jelentős gazdasággal rendelkező országnak számított.”
A kiállítás újszerű vállalkozásnak tekinthető, hiszen egy korábban méltatlanul háttérbe szorult, de annál érdekesebb tematika mentén  ismerteti az Erdélyi Fejedelemség  arisztokráciájának anyagi kultúráját. Az Erdély történetét bemutató tárlat olyan kincsekkel érzékelteti a korszak reprezentációs igényeit, amelyet eddig erdélyi múzeumokban, ebben a válogatásban nem láthattunk. A látogatói élményt fokozza, hogy az említett tárgyak az idén 400 éves Mikó-várban kerülnek bemutatásra, amelynek építtetője, Mikó Ferenc a korszak egyik jelentős erdélyi főúrnak számított.

A megnyitóra április 16-án 17 órától kerül sor.
A tárlat 2024. július 15-ig látogatható a Csíki Székely Múzeumban.

Fotó a kiállítás építéséről

A tárlat Csíkszereda után várhatóan augusztus és november között a marosvásárhelyi Kultúrpalotában lesz látható.

Forrás: MNM