Mozizz az autizmus világnapján és támogasd az Autistic Art Alapítványt

Április 2-án, az autizmus világnapján a Különleges életek című film vetítése lesz az ADS Filmforgalmazó és a Sugár Mozi jóvoltából. A filmvetítés teljes bevétele az Autistic Art Alapítványt támogatja.

A történet:

„Győztes csapaton ne változtass – így gondolhatta ezt Olivier Nakache és Eric Toledano, akik ezúttal is a jól bevált varázsformulánál maradtak. Társadalmilag érzékeny téma, nagyszerű színészek, a dráma és a humor jól eltalált egyvelege – és kész is a kultfilm. Ahogy ez bejött az Életrevalóknál is, amivel a Nakache–Toledano rendező-forgatókönyvíró páros egy életre beírta magát a filmtörténelembe. És sokak szívébe.

A film főszereplője a szakállas, kipát viselő Bruno (Vincent Cassel), aki barátjával, Malikkal (Reda Kateb) együtt egy félig legális szervezetet működtet. Azokat a súlyos autizmussal élőket fogadják be, akiket a hivatalos állami ellátóintézmények elutasítottak. Brunoék nem rendelkeznek az előírt engedélyekkel és szakképesítésekkel, ezért rájuk száll az állami felügyelet. Bruno azonban úgy véli, a szeretet a megfelelő jogosítvány és ha az ő szervezete nem létezne, rengeteg autista helyzete válna reménytelenné. Maroknyi lelkes csapatukkal igyekeznek emberhez méltó körülményeket teremteni az autistáknak: etetik, elszállásolják, fejlesztik őket – lovasterápiára és jégkorizni viszik gondozottjaikat.” (Forrás: Közelítő)

https://sugarmozi.hu/film/1649?date=2024-04-02&tick=6684

Autistic Art Közhasznú Alapítvány az Autista Lakóotthonokért

Az alapítvány (http://autisticart.hu) 2006 óta segíti az autizmussal élőket, számukra emberi léthez méltó életet teremt és hangsúlyozza társadalmi integrációjukat. Teszi ezt 11, érintett fiatalok számára létrehozott, civil fenntartású lakóotthont támogatásával, azok működéséhez szükséges személyi és tárgyi feltételek pénzügyi igényeinek biztosításával.

Ezek az otthonok nagyon komoly anyagi nehézségekkel és hiánnyal kell, hogy szembenézzenek minden egyes nap. Hiánypótló feladatot látnak el, létük mégsem biztosított. Külső támogatói segítség hiányában fennmaradásuk meglehetősen bizonytalanná válhat.

Az otthonokba a 16. életévüket betöltött fiatalok költözhetnek, ahol új kapcsolatokra, baráti és szerelmi szálakra is lelhetnek. Hétköznapjaikat szakemberek kísérik végig, biztosítva számukra számos gyógypedagógiai szolgáltatást, személyre szabott fejlesztő terápiát. 

Ebben az életkorban ezek a fiatalok kikerülnek az oktatási rendszerből, sokan közülük önálló életvitelre nem, vagy csak korlátozottan képesek. Helyzetük sok esetben egyáltalán nem megoldott. A jó megoldás hiányában „örök gyermekként” maradnak idősödő szüleik mellett egy háztartásban. Ám a lakóotthonok határozottan színessé, teljessé teszik mind az autizmussal élő fiatal, mind pedig családtagjaik életét.

,