Keep Floyding: The Pink Floyd Sound 60

Különleges eseményre készül hazánk, de talán az egész kontinens egyik legjobb tribute zenekara, a Pink Floyd muzsikáját és hangzásvilágát koncertről koncertre hitelesen idéző Keep Floyding. Május 4-én a Várkert Bazárban – ahogy a műsor címe is sugallja – az egyedi és összetéveszthetetlen, legendás „Pink Floyd Hangzást” állítják középpontba, melynek előzményei éppen 60 évvel ezelőttre nyúlnak vissza.

A Pink Floyd ugyanis valójában egy 1964-ben alakult formációból nőtte ki magát, mely kezdetben még gyakran változtatta a nevét – Sigma 6, The Meggadeaths, The Screaming Abdabs és The Abdabs. Pár évre rá néhány tag – Bob Klose gitáros, Roger Waters basszusgitáros, Nick Mason dobos és a későbbi billentyűs Rick Wright, aki ekkoriban még fúvósokon játszott – új zenekart alapított Tea Set néven. Röviddel megalakulásuk után csatlakozott hozzájuk az énekes-gitáros Syd Barrett. Amikor egy rendezvényen egy másik banda is fel akart lépni ezen a néven, Barrett The Pink Floyd Soundnak nevezte el a zenekart (két blues-zenész, Pink Anderson és Floyd Council után).

A Keep Floyding minden alkalommal egyedi műsorra törekszik, koncertjeiknek van tematikája, ami lehet egy évforduló, egy híres koncert megismétlése, korai időszakból való felvétel tolmácsolása vagy egy olyan válogatás, ami egy Floyd-rajongó számára igazi csemegéket tartalmaz.

A Pink Floyd Sound kialakulásának kezdetére emlékezve is különleges programot állítottak össze: minden sorlemezt érintve választanak egy dalt, amely szerintük az adott korszakból a legjobban, leghitelesebben vagy leghatásosabban érzékelteti azt a hatást, amit egy pillanat alatt bárki felismer, legyen rajongó vagy csupán egyszeri Floyd-hallgató. Így május 4-én természetesen olyan dalok is felcsendülnek, mint például a Wish You Were Here, Another Brick in the Wall (part 2), vagy  High Hopes.

KEEP FLOYDING

A Keep Floyding 1999 áprilisában, tehát éppen 25 esztendővel ezelőtt alakult, eredetileg Echoes of Pink Floyd néven – 15 évvel ezelőtt váltottak a Keep Floyding névre. A zenekar célja kezdettől fogva a Pink Floyd zenéjének és gondolatainak hiteles tolmácsolása, s a hiteles hangzás eléréséhez hiteles eszközparkot tart fenn. Vizuális koncepcióban is igyekeznek tartani a lépést az anya zenekarral, robotlámpák, lézerek, vetítés is az összművészeti performansz szerves részei. Emellett a zenei és koncepcionális hűség mellett, jelen van a zenekar saját hozzáadott értéke is, aminek a közönség részéről jelentős támogatottsága és elismertsége van.

Ezt bizonyítja számos kiemelkedő koncert az utóbbi évekből, ahol mindig valami különleges produkcióval állt elő a csapat:

Pompeii koncert előadása ókori romok között
– A The Wall 40 éves évfordulóján dupla Müpa koncert, színházi körülmények között értsd, 3 rétegű vetítés, kör, klasszikus Pink Floyd vizuális elemek, saját animáció és háttér sávok, és térhangzású hang effektek. (Money csörgése négy irányból szól – ahogy azt a Pink Floydnak is célja volt)
– Budapest, Rákóczi téri metrómegálló, építkezés ideje alatt, egy különleges koncert 24 méter mélyen.
– Teljes Atom Heart Mother, kétszer is előadva, hatalmas vállalkozás, kórussal, rézfúvósokkal, a Müpa hangversenytermében és az aquincumi romok között.
– A klasszikus velencei Pink Floyd koncert a Balatonon úszó színpadon.

Az együttes kifejezetten ápolja és népszerűsíti a tagok szóló munkásságát is, ugyan négy ember közös zsenialitása a Pink Floyd, mégis különleges tapasztalat a szólók alapján megismerni a nagy slágerek személyenként hozzáadott alkotóelemeit.

Az állandó hangzáshoz és vizuális koncepcióhoz, elengedhetetlen a 8 fő zenészből álló zenekar mellé a 3 fős fix technikai stáb. Ez adja meg számukra azt a technikai magabiztosságot, amire támaszkodva a zenészek a legjobbat tudják nyújtani és a Keep Floyding sikerének a titkos összetevője.