Ingyenesen látogatható Mai Manó kiállítással ünnepli a Mai Manó Ház fennállásának 130. évfordulóját

A Mai Manó Ház 2024-ben ünnepli a Ház felépítésének 130., a Mai Manó Ház – Magyar Fotográfusok Háza megnyitásának 30., és a Pécsi József Fotográfiai Szakkönyvtár megnyitásának 25. évfordulóját, ezért március 18-án jubileumi napot tartunk, és izgalmas programokkal várunk minden érdeklődőt. A Mai Manó Ház dolgozói a reggeli órákban tiszteletüket teszik a névadó Mai Manó Kozma utcai izraelita temetőben lévő sírjánál.  Az évforduló keretében meghosszabbított nyitvatartási idővel, a császár és királyi fényképész élet- és ház történetét ismertető vezetésekkel és vetítésekkel, archaikus technikát bemutató workshoppal, valamint Zalka Imre vándorfotográfus rendhagyó záró tárlatvezetésével várjuk az érdeklődőket. A workshop kivételével az összes programunk ingyenesen látogatható, és a Mai Manó Ház aktuális kiállításaira (Mások bőrében – Elsa és Johanna számos élete, A múlt megjövendölése – A Zohar Studios fotói Stephen Berkman interpretációjában, valamint Mai Manó fotográfiái) is ingyenes belépést biztosítunk egész nap nyitvatartási időben, 12 és 19 óra között.

Mai Manó és Tsa: Mai Manó és fia, 1899 © FSZEK Budapest Gyűjtemény
Manó Mai and Co.: Manó Mai and his Son, 1899. © FSZEK Budapest Collection

Részletes program

Egész napos Mai Manó felvételek, fotók, vizitkártyák gyűjtése:
12.00 – 19.00 

Kérjük, Önök is járuljanak hozzá az évfordulók méltó megünnepléséhez. Amennyiben van a birtokukban, vagy családjuk birtokában Mai Manó által készített fénykép, vizitkártya, esetleg dokumentum, újság, könyv vagy egyéb, vele kapcsolatos dokumentum, műtárgy, kérjük hozzák be, mutassák meg, és járuljanak hozzá, hogy online is megmutathassuk az érdeklődőknek!

Mai Manó és Tsa: évszám nélkül © Bánkuti András gyűjteménye
Mai Manó and Co.: n.d. © Collection of András Bánkuti

Egész napos archív TV felvételek vetítése a Mai Manó Házról
13.00 – 19.00

A Napfényműteremben több, az 1990-es években készült televíziós interjút vetítünk, melyek a Mai Manó Ház izgalmas történetét mesélik el. 

● Mesélő cégtáblák / A „pesti Broadway” mulatói – 1994
● Mai Manó – Napközi TV’ – Székely Gábor főpolgármester helyettes interjúja – 1994. november 22
● Stúdió ‘ 94 – Mai Manó 1994. november 22

● Ráday Mihály – Mai Manó műterméről – Unokáink sem fogják látni… 1997. november 7.

Mai Manó és Tsa: évszám nélkül © Bánkuti András gyűjteménye
Mai Manó and Co.: n.d. © Collection of András Bánkuti

Cianotípia workshop Vékás Magdolnával
11.00 – 13.00

A workshopon egy régi fototechnikai eljárással, a cianotípia készítésével ismerkedhetnek meg a résztvevők Vékás Magdolna Balogh Rudolf-díjas fotóművész segítségével, a Mai Manó Ház századfordulós fényképészműtermében, a Napfényműteremben.

Születtem 1956. július 23-án, Budapesten. A középiskola befejezése után a Dési Huber István szakiskola fényképész tanulója lettem. 1977-től tíz évig a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum fotográfusaként dolgoztam. 1977-ben felvételt nyertem a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójába, 1982 óta tagja vagyok a Magyar Fotóművészek Szövetségének. A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületébe 1987-ben léptem be. 1988-óta dolgozom régi fototechnikákkal, leggyakrabban cianotípiával, albuminnal, sópapírral. Képeim számos egyéni és csoportos kiállításon szerepeltek Magyarországon és külföldön. 2000-ben Balogh Rudolf–díjjal ismerték el munkásságomat. – írta Vékás Magdolna a fotografus.hu oldalon.

A résztvevők száma: maximum 12 fő.

A részvétel a jelentkezési sorrend alapján áll össze és a részvételi díj kifizetése után válik teljessé. A már regisztráltak 2024. március 11-ig tudják visszamondani a jelentkezésüket, ebben az esetben a befizetett teljes összeget visszautaljuk. A határidőn túli lemondásoknál nincs lehetőség kompenzálásra. Kérjük, ezt minden jelentkező vegye figyelembe!

Részvételi díj: 4.000.-Ft/fő

Jelentkezni 2024. március 12-ig a maimano@maimano.hu e-mail címen lehet. A tárgy rovatba kérjük beírni: workshop – március 18.

Mai Manó és Tsa: évszám nélkül © Bánkuti András gyűjteménye
Mai Manó and Co.: n.d. © Collection of András Bánkuti

Házvezetés a Mai Manó fotográfiái című kiállítás alkalmából Romoda Klárával
16.00 – 17.00

Ismerje meg a Mai Manó Ház történetét! Fedezze fel Budapest leghíresebb fényképész műteremházát! A vezetés során bepillantást nyerhet a Napfényműterembe és a Pécsi József Fotográfiai Szakkönyvtárba is. Az épület múltjába, jelenébe, valamint névadójának életébe Romoda Klára, a Mai Manó Ház egykori munkatársa ad betekintést.

Jelentkezni 2024. március 17-ig a maimano@maimano.hu e-mail címen lehet. A tárgy rovatba kérjük beírni: Romoda Klára házvezetése – március 18.

Mai Manó és Tsa: évszám nélkül © Bánkuti András gyűjteménye
Mai Manó and Co.: n.d. © Collection of András Bánkuti

Zalka Imre vándorfotográfus rendhagyó záró tárlatvezetése A múlt megjövendölése – A Zohar Studios fotói Stephen Berkman című kiállításon
18.00 – 19.00

A tárlatvezetés tartalma némileg eltérő lesz a megszokottól. Nemcsak a szerző es képeik lesznek a középpontban, hanem annak a kornak a legérdekesebb technikai eljárásai is. A jelenlevők megízlelhetik a 19. századi fotóműtermeinek ízét és illatát ebben az autentikus környezetben.

Zalka Imre fotográfus, vándorfotográfus az archaikus fotográfia szakértője. A vele készült interjúnk ezen a linken olvasható el. https://punkt.hu/2020/09/02/tiz-kilo-fenykep-tortenete-interju-zalka-imrevel/

A korlátozott férőhely miatt az eseményen való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.

Jelentkezni 2024. március 17-ig a maimano@maimano.hu e-mail címen lehet. A tárgy rovatba kérjük beírni: Zalka Imre tárlatvezetése – március 18.

, ,