Nulladik Változat 35 éves jubileum

35 éves lett a NULLADIK VÁLTOZAT! 1989-es megalakulása óta stabil formációja a hazai underground klubszcénának. Bár a zenekar alapvetően az alakulás korszakának dark stílusában játszik, ezt hol folkos elemekkel, hol rockkal, hol poposabb hangvétellel ötvözi. Legismertebb dalaik: Felhők közt, Bolyongás évei, Metropolisz-tánc, Hová mész. Legutóbbi lemezük Hol a határ címmel jelent meg 2022-ben. A Nulladik Változattól nem idegenek a nagyívű koncepciók sem – kompromisszumoktól mentes hozzáállásuk stabil rajongótábort szerzett nekik. Mindezeknek köszönhető, hogy minden koncertjük igazi beavatás és különleges zenei élmény. Új lemezre is készülnek, 2024-ben pedig 35 éves a Nulladik Változat, amit 35 számból álló repertoár előadásával szeretnének ünnepelni a tervezett koncertsorozaton.

Tagok:
Fenes Tibor: ének, gitár
Puskás Tibor: dob
Gyurmánczi Attila: gitár
Varga Attila: basszusgitár

www.youtube.com/user/nulladikvaltozat

www.facebook.com/nulladik.hu

Zenekari és egyéb érdekességek:

A Nulladik Változat megosztott Guinness-rekorder a leghosszabb élő koncert kategóriájában (Balatonfüredi Tíznapos Fesztivál, 2008)

Egy ismert zenei fórum szakértői a zenekar A bolyongás évei című számát beválogatták az 1990-es évek 50 legjobb hazai szerzeménye közé (A kilencvenes évek legjobb magyar dalai, Origo, Quart, 2013)

A zenekar két tagja, Fenes Tibor és Puskás Tibor közös verskötetet jelentetett meg 2019-ben Gulya István szerzőtársuk közreműködésével Utazó címmel.

Lemezek:
Nulladik Változat (1992, MC)
A bolyongás évei (1993, MC)
Metropolisz-tánc (1994, MC)
Négy (1996, MC)
Élő – koncert- és kiadatlan felvételek (1997, MC)
Csendkapu (1998, MC)
Játékok könyve (1999, CD)
Murmuc (2000, MC, CD)
Kezdődő kép – videóklipek és koncertfelvételek (2004, VHS)
Retro (2005, CD)  és Retro+ (2006, CD)
Dark Boat Party -A38 Live (2006, DVD)
Darker (2013 EP) Hová mész (2016, EP)
Hol a határ (2022 CD)

Történet: Alakulásuk az ercsi laktanyához és Egerhez kötődik („háborús zenekar”). A zenekar indulása még a Fekete Lyuk és a Tilos az Á klubokig, a rendszerváltozás körüli időkig nyúlik vissza. Többször felléptek a Sziget, EFOTT és a  Volt fesztiválon is. A régi nagy helyek közül az Almássy téren és a PECSA-ban is játszottak a VHK és a Sziámi zenekar vendégeként. Fenes Tibor (gitár, ének), Hricsovinyi Tamás (basszusgitár), Puskás Tibor (dob), Szabó Attila (gitár, ének) képezte a csapatot („négy képzeletbeli srác”). Ekkoriban készítették talán legismertebb dalaik videóklipjeit is (a Felhők közt és A bolyongás évei, valamint a Betty-bársonykék és a Metropolisz című dalokra). Erős vidéki bázissal rendelkeztek pl. Veszprémben, Salgótarjánban, Egerben, Hatvanban, Székesfehérváron, Tatabányán, Szombathelyen.

A 90-es évek közepétől stabil klubzenekarként a Benczúr klub volt a törzshelyük, többször játszottak az Erzsébet téri Gödör Klubban is. Szuhaj Péter (gitár) és Dombó Szabolcs (dob) lettek az új tagok. A 2005-ös Retro c. lemezük kapcsán 15 állomásos országos turnéra mentek. Emlékezetes videóklip a Szupersztár című alkotás ebből a korszakból.

2007 után a Filter Klub lett az állandó fellépő helyük, Töller András lett a csapat basszusgitárosa. A dobos poszton Timár Rita és Schneider Bea váltotta egymást („női dobosok korszaka”), Novák Gergő is gitározott egy ideig a zenekarban. Részben komputeres alapokra készítették új dalaikat, aztán (több tagcsere után) Tonka Zoltán dobossal és Krasznahorkai László gitárossal vették föl a Hová mész c. EP-jüket 2016-ban.

2019-ben a 30 éves jubileumon több nagysikerű koncertet adtak pl. a Nyolctíz Klubban (ex-Gödör),  a Kiscelli Múzeum templomterében és a Fekete Zaj Fesztiválon is. 2022-ben jelent meg vadonatúj CD-jük Hol a határ címmel, amit a terézvárosi Gödör Klubban mutattak be. 2023 tavaszán Varga Attila basszusgitáros csatlakozott a zenekarhoz, aki már korábban is erősítette a csapatot, nem ismeretlen tehát a zenekar rajongóinak. Új lemezre is készülnek, 2024-ben pedig 35 éves a Nulladik Változat, amit 35 számból álló repertoár előadásával szeretnének ünnepelni a tervezett koncertsorozaton. További koncerteket terveznek a Hunniában, a Gödör Klubban és a Fekete Zaj Fesztiválon.