A  prémium minőség jegyében – Art and Antique Budapest 2024 művészeti kiállítás és vásár a Bálnában február 29 és március 3. között  

Szerző: Varga Bótos Anna
Fotók: Böjtös Kinga

Ha álmomból ébredtem volna fel hirtelen, és nem tudtam volna, hol vagyok, azt is hihettem volna, hogy valami mesebeli királyi palotába, de legalábbis az ország egyik legreprezentatívabb, leghíresebb múzeumába pottyantott le a jó sorsom, hiszen bármerre is néztem magam körül, mindenütt neves művészek csodálatosabbnál csodálatosabb, szemet gyönyörködtető festményei, szobrai, értékes régiségek, lélegzetelállító meglepetések, meghökkentő látványosságok, káprázatos fény és csillogás vettek körül. Olyannak tűnt az egész, mint egy hatalmas, megelevenedett puzzle játék, hisz a galériák standjai, kiállítóterei egymást érik, egymásba fonódnak, kapcsolódnak, mintha egyúttal egymás folytatásai, kiegészítései is lennének. A nyitott standok között nincsenek korlátok, szigorú határok, csupán a standfeliratok árulkodnak arról, éppen, melyik aukciósház kiállítási terében vagyunk. Mindez kitűnő lehetőségeket is kínál mind a kiállítók, mind pedig a művészetkedvelők közötti közvetlen kapcsolatokra, baráti, szakmai párbeszédek létrejöttére, ami különös jelentőséget is tulajdonít az eseménynek.

Hatalmas színes, tarka kavalkád ez, mégsem vásári, inkább elegáns és felemelő, a magas minőség megtestesülése. Mint minden ilyen kivételes seregszemlén, itt is vannak szenzációs, komoly, féltett kincsek, drága ritkaságok, új felfedezések, szerzemények, amelyek mint mindig, ezúttal is nagy publicitást kapnak, nehogy a gyanútlan látogató véletlenül elsétáljon mellettük, de megtalálhatók  olyan, nem kevésbé impozáns, kisebb-nagyobb darabok is, amelyekhez szerényebb pénztárcával is hozzá lehet jutni.

Az idén immár hatodik alkalommal megrendezésre kerülő igényes művészeti seregszemle nyitó eseményeként 2024. február 28-án sajtótájékoztatóra toborozta össze az újságírókat az Art and Antique Budapest rendezői gárdája a Virág Judit Galéria és Aukciósházzal karöltve, nemcsak azért, hogy az eseményről tájékoztasson, hanem azért is, hogy bemutassa a sajtó képviselőinek a csaknem 77 éve rejtőzködő, szenzációszámba menő, a láthatatlanságból nemrég felbukkant Ripl-Rónai-képet (amely utoljára 1947-ben volt látható nyilvános tárlaton, azóta pedig magángyűjteményben húzódott meg csendes magányában). Ez pedig nem más, mint a mester Szent Páli Búcsú című alkotása, amelynek legfőbb érdekessége, hogy tömegjelenetet ábrázol, ami a művész képein különben csak igen ritkán fordul elő – tudtuk meg Kelen Annától, a Virág Judit Galéria vezető művészettörténészétől. A kép a galéria standjának fő falán, azonnal a bejárattal szemben helyezkedik el, mintegy oda összpontosítva, fókuszálva az amúgy esetleg elkalandozó tekinteteket.  Az  1912-ben festett vásznon egy kis falu házakkal körülölelt terén ünneplő, népviseletbe öltözött sokaság elevenedik meg, visszatükrözve a maga sajátos eszközeivel, ecsetvonásaival az ünnep emelkedettségét, mozgalmasságát, tarkaságát, a kor hangulatát. Ripl-Rónai munkája az úgynevezett kukoricás korszakából való, amikor is a művész addigi stílusán, technikáján változtatott, formáit erőteljesen kontúrozta, amelyeket kukoricaszemre emlékeztető lapos foltokkal töltött ki. Innen e korszakának elnevezése. Emellett a kompozíciók és a színek terén is megújult, tiszta színekkel próbálta kiemelni mondanivalóját kevert tónusok, térhatások érzékeltetése helyett. Azt hiszem nem is célszerű jobban részletezni e híres festmény erényeit, szépségeit, hiszen legtöbbet maga a kép mond el önmagáról. Itt a soha vissza nem térő alkalom, el kell jönni, és közelről megtekinteni, így jobban el lehet időzni egy-egy részleten, szereplőn, ecsetvonáson, szemünket legeltetni apró finomságokon, egyszóval kedvünkre gyönyörködni e páratlan ritkaságban.

A sajtótájékoztatón azt is megtudhattuk, hogy a rendező Art and Antique a korábbiakhoz hasonlóan, jótékonysági árverést is rendez, amely online formában valósul meg az Axioart felületén (Art and Antique Kiállítás | axioart.com). Az árverés idei kedvezményezettje az Operaház Balettnövendékeiért Alapítvány lesz. Érdemes tehát benevezni erre a licitre.

Itt mondjuk el, hogy az idei Art and Antique Budapest kiállításon minden eddiginél több, 40 élvonalbeli galéria közel ötezer négyzetméteren, több ezer értékes, magas színvonalú műtárggyal képviselteti magát, a képzőművészettől kezdve az antik bútorokon, kerámiákon, üvegművészeti darabokon, textíliákon, régi szőnyegeken, dísztárgyakon keresztül, a régi fegyverekig, könyvekig, ötvösművészeti tárgyakig (mint amilyen a rendkívül értékes, a Kossuth-családhoz köthető ezüst étkészletet),  iparművészeti ritkaságokig minden, a képző- és iparművészet teljes spektruma, gyönyörű elrendezésű, elegánsan, ízlésesen, látványosan  berendezett tereken kiállítva. 

Ezek közül megpróbálom a számomra és talán a nagyközönség számára is a legérdekesebbeket kiemelni – természetesen a teljesség igénye nélkül -, hogy könnyebb legyen a szelektálás, tájékozódás, egy-egy ikonikus darab megtalálása.

A Virág Judit Galéria 48 kiemelkedő műtárggyal, festményekkel és szobrokkal képviselteti magát. A már említett szenzációs Ripl-Rónai kép mellett standján megtalálhatók mind a klasszikus, realisztikus művek, mind pedig a kortárs munkák. A XIX. századi alkotások közül Mednyánszky László Menekülők című vászna késztet megállásra, nem lehet elmenni mellette főhajtás nélkül, Csók István Züzü babával című képe szintén a hírességek sorát gazdagítja, Iványi-Grünwald Béla Nagy virágcsendélete pedig üde színfolt Ziffer Sándor népi életképei között. Vaszary János Kerti asztalnál című kompozíciója kedélyességével tűnik ki.  A kortárs művészet szekciójában is számos elismert művész nevével találkozhatunk, mint amilyen Kassák Lajos, Konok Tamás, Jovánovics György, Nádler István, Paizs László, Bak Imre, Gyarmathy Tihamér – utóbbinak egy érdekes, avantgárd üvegmozaik terve varázsol el. A szobrok közül Percz János plasztikái hívják fel magukra a figyelmet erőteljes témaválasztásukkal, szimbólumrendszerükkel.

A Várfok Galéria is számos ikonikus alkotással rukkolt elő. Rozsda Endrének A torony és Az entellektüel című olajképei mellett szép vonalvezetésű grafikái is kitűnnek. Picasso egykori élettársa, Françoise Gilot, a tavaly 101 éves korában elhunyt francia képzőművésznő festményei és grafikái különös színfoltjai a galéria standjának. Nem véletlen Gilot jelenléte, hiszen a Várfok Galéria rendezte meg 2021-ben a művész jubileumi kiállítását, születésének 100. évfordulójára. Keserű Károly Cím nélkül című kompozíciói formabontó technikájukkal és különös pöttyeivel hívják fel magukra a figyelmet, amelyek mellett az egyik feliraton a következő humoros magyarázat olvasható „ Ezen a festményen 18 189 pötty és 174 méter cérna található. Aki nem hiszi, számoljon utána.” A modernek közül az érdekes nevű Aatoth Franyo magyar-francia képzőművész növényi motívumokat ábrázoló vásznai tűnnek ki (Kuhn Kip ültetvény; Kuhn Kip lótuszok). A fotóművészetet Korniss Péter fekete-fehér munkái méltóan képviselik.

A November Galéria is tartogat számos remekművet, közülük Altorjai Sándor Örök rangadó című nagyméretű vásznát emelném ki, amely mozgalmasságával, erős színeivel jeleskedik a focikedvelők nagy örömére, valamint számos festőművésznő munkáit (Beck Judit Fiatal lány népies falvédő előtt című kompozícióját és Undi Mariska Pillangó királyfi című gobelinjét), Pekári István Szent István szőttese is a kuriózumok közé tartozik.  

Nagyon kellemes meglepetés volt számomra a Nudelman Numesmatica and Fine Arts elegánsan berendezett, változatos, kivételes műkincsekben rendkívül gazdag standja, ahol legelőször Barcsay Jenő Mozaikterv című képén akadt meg a tekintetem. A kisméretű, de annál látványosabb és mozgalmasabb festmény teljesen megigézett. Rendkívül megragadó ritkaságnak tekinthető az az impozáns Fajansz ivókút, amelyet festett jelenetek díszítenek és a XVII. század végén készült a franciaországi Nevers-ben (ahol a fajansz edények gyártása mind a mai napig a város egyik sajátos iparága). Gyönyörű antik faliórák, asztali órák, ötvösművészeti remekek (reneszánsz kupák, poharak, füles ivótálkák) kápráztatják el a látogatót, sőt régi gótikus szobrok is láthatók.

A Nemes Galéria standja sem nélkülözi a különlegességeket, mint amilyen Vaszary János Erdőrészlete különös vörös törzsű fáival, Battyhány Gyula gróf Vihar a lóversenyen című vászna, Márffy Ödön pasztelles Kertvárosi látképe, lilás tónusú kusza ligetével.  Szinte felsorolni is nehéz a kiállított remekeket, köztük egy sejtelmes, drámai Mednyánszky-képet, amelynek címe A város peremén, Ferenczy Károly A nagybányai Kereszthegy című tájképe pedig a klasszikus tájképfestészet szép példája, Perlott Csaba Vilmos Műtermi csendélet virágokkal című  műve a századfordulós hangulatba vezet vissza, Bak Imre Fehér-fekete 5. című munkája pedig már a jelen geometrikus tendenciáihoz kalauzol el bennünket.

Makláry Kálmán (Kalman Maklary Fine Arts) látványos, markáns háttérszínekben pompázó kiállító terében a hamisító hírében álló magyar származású Elmyr de Hory Modigliani, Picasso és Matisse tiszteletére festett meglepő vásznai (másolatai) fogadnak. Számos Reigl Judit munkával, Hantai Simon(A mezők termékenysége) és Földes Péter-képpel is találkozhat az érdeklődő ezen a standon.

A BÁV ART Aukciósház és Galéria is bőven kirukkolt érdekességekkel és meghökkentő ritkaságokkal. Régi fegyverek, kardok, tarsolyok, drága órák, különleges ékszerek, arany és ezüst ötvösmunkák, míves edények, érdekes porcelánok, régi bútorok és persze sok festmény nyújt rengeteg élményt. Engem egy különös, még soha sehol nem látott, nagyon régi, fura formájú,  „szabadkarú” márkás varrógép hökkentett meg, amelyet iparosok használtak egykoron. Az Art deco bárszekrény is a kedvenc tárgyaim közé emelkedett. A képek közül Csók István két festménye (Züzü a lugasban; Vízhordó lány), Szőnyi István (Anya gyermekével), Anna Margit (Téglafal előtt) vásznai gyönyörködtetnek, valamint Márffy Ödön és Keserü Ilona munkái.

A Mythos Art Galeria gyönyörű antik szőnyegeivel nyűgöz le, az egyik Nyugat-Perzsiában készült 1880-ban.     

A Nagyházi Contemporary kortárs műveket állított ki. Szembeötlő Merényi Dávid Lightbox with Burger King advertisement című festménye, amelyről már messziről rikít egy hatalmas, jól megtömött hamburger, csábítgatva kedvelőit.

Sorolhatnám még sokáig a gyönyörűen feldíszített fülkéket és standokat, amelyek labirintusszerűen nyílnak és fűződnek egymásba a Bálna körbe futó folyosóiról, bennük az elmés installációkat és díszítő elemeket, féltett műkincseket, de velem együtt talán már az olvasó is telítődött a látványnak is felérő leírásokkal. Mindezt a helyszínen érdemes legfőképpen megtekinteni, megtapasztalni, megélni, belőlük szemezgetni, csemegézni. Könnyen áttekinthető térkép igazítja el a vendégeket a kiállítók és a standok szövevényében, így egyszerűen megtalálható minden, amit bárki célirányosan igyekszik megtekinteni. Tárlatvezetések is színesítik a négynapos seregszemlét.

A káprázatos műélvezetet csak fokozza a rendezvény partnereként szereplő Audi néhány kiállított új gépkocsi modellje, amelyet a sajtótájékoztatón D. Tóth Kriszta, mint az Audi Magyarország márkanagykövete mutatott be. Az Audi a művészetek támogatójaként, a mecenatúra képviselőjeként tevékenységével e rendezvényen is jelentős előmozdítója az innováció, a kreativitás, a közösségi összekapcsolódás fejlesztésének. Elkötelezett támogatója a művészeteknek az Equilor Fine Art, művészeti befektetésekkel foglalkozó kft. is, amely első ízben vesz részt a vásáron. Képviseletében dr. Gereben Kata ügyvezető méltatta cége tevékenységét, 2006 óta létező gyűjteményüket, és a fiatal kortárs művészek támogatásában vállalt szerepüket.    

 „Büszkék vagyunk arra, hogy évről évre betekintést nyújtunk a műkereskedelem izgalmas és kicsit titokzatos világába egy látványos rendezvény keretein belül. Idén igazi összművészeti ünnepre készülünk – több ezer magas kvalitású festmény, szobor, ékszer, antik könyv, sőt szőnyegek és egyéb műtárgyak is szerepelnek a kínálatban” – emelte ki a sajtótájékoztatón az esemény jelentőségét összegezve Tausz Ádám, a rendezvény főszervezője.

Ki-ki pénztárcája vastagságától függően szép vásárfiával is hazatérhet, hiszen az Art and Antique Budapest 2024 kiállításnak és vásárnak a látványon, műtárgyak bemutatásán kívül ez is a célja. A rendezvény, akár vásárol a látogató, akár nem, mindenképpen tartalmas és magas szintű programot kínál mindenkinek, és az élmény minden várakozást felülmúl, senki sem fog csalódni, ha az Art and Antique Budapest kiállítást és vásárt választja aktív kikapcsolódásnak a hét végén.  Kár, hogy hamar véget ér.   

(A kiállító galériák: Ancora Contemporary Gallery, Ar2day Gallery, Artcore Antik & Design, BÁV ART Aukciósház és Galéria, Bernabo Art Furniture, Budapest Poster Gallery, Deák Erika Galéria, Einspach Fine Art & Photography, Erdész Galéria, Faur Zsófi Galéria, Festményvizsgálati Labor, Heart and Cherry Limited Editions Galéria, Horizont Galéria, Inda Galéria, Initio Arts & Design, K Galéria, Kálmán Makláry Fine Arts, Kilim Szőnyeg, Kisterem Galéria, Központi Antikvárium, MissionArt Galéria, Molnár Ani Galéria, Monád Galéria, MYTHOS, Nagyházi Contemporary, Nemes Galéria, Neo Deco, Neves Kor-Társ Galéria, November Galéria, Nudelman Numismatica, Opera Antikvitás, Passage Galéria, Primtex, Pro-Art Frame, Resident Art Galéria, Szikra Galéria, Várfok Galéria, Viltin Galéria, Vintage Galéria, Virág Judit Galéria.)