„Világi szerelmes ünnep” – FCKN LOVE – nemzetközi képző- és fotóművészeti csoportos kiállítás a TOBE Galleryben

Szerző: Tóth Judit Nikoletta

Kiállításmegnyitó – Fotó: Tóth Judit Nikoletta

Az emberek szeretik, ha szeretik őket. Úgy látom az emberek ennek szeretnek hangot is adni. Én is szeretem, ha szeretnek. De sokszor azon kapom magam, kívülálló is szeretek maradni. Már-már független azoktól a dolgoktól, amelyeket az ember másoknak való tetszésében mintegy magára aggat. Ilyen külső préda lett a párkapcsolat léte is. Ha kell, ha nem kell, viseli magát valakivel. Egyetlen tanúja önmagának pedig mélyen hallgat a társas magány bugyraiban. Ennek méltó megtestesülése a Valentin nap, amelynek estéjén nyitotta meg kapuit a TOBE Gallery legújabb, nemzetközi, csoportos képző- és fotóművészeti kiállítása, a FCKN LOVE.

Tomas Opitz: Shelter, 2011 – Fotó forrása: TOBE Gallery

Ami Colberg: Tania – Paris, 2023 – Fotó forrása: TOBE Gallery

Mindig is szerettem a TOBE Gallery kiállításaira járni, az általuk támogatott művészek gondolkodásmódjába bepillantani. Bizony a magyar nyelv adta lehetőségeit kihasználva szó szerint. A szerelmi fricskájuk is telitalálat. Akkor is, ha az alkotók és alkotások egyes elemeivel már találkoztam. És akkor is, ha a szerelem valódi jelentőségét gondolja végig az ember. Az egységében is jól áttekinthető térben, amely a TOBE Gallery sajátossága, (minőség és nem mennyiség jellemzi) a kiállítók alkotásai a szerelem valamennyi aspektusából (a fotóművészet sajátossága a pillanat megörökítése) kínálnak látnivalót. A mesterhármas (test, lélek, szellem) felfedezésére ugyan önmagában talán egyetlen alkotás sem hivatott, de annak elemeit hordozzák. A nemiség (hisz férfiak és/vagy nők vagyunk mindannyian) jellemzői, a tulajdonságaink, az illatok és ízek megjelentetése mellett a gondolatiság az, amely minden, a kiállításban helyet kapó alkotás sajátossága. Ettől egyedi, mégis egyszerű. Tükröt tart közönségének a világi szerelem ünnepének estéje appropóján annak fontosságáról. A szerelem nem konzervált rózsa, vagy a fogsorra ragadó gumicukor. Nem bonbon és nem pezsgődurranás. A szerelem energiák találkozása, amely közös tőről fakad, de nagyon lassan nyílik. Nem igaz, hogy nem hervad el, de képes megállítani az időt a pillanatában. Alkotó és alkotás elválaszthatatlansága jellemzi, amelyet a kiállítás tárlatvezetésén megszólaló művészek megnyilvánulásai is alátámasztottak. A TOBE Gallery kurátorai (Puskás Bea és Tomas Opitz) által pedig a kiállításhoz választott idézetet halljuk át a szerelem természetére:

Anthony Marchetti: Good People – JOY, 2023 – Fotó forrása: TOBE Gallery

Standovár Júlia: Peaches Go Bad Too, 2022-2023 – Fotó forrása: TOBE Gallery

Az emberek behunyhatják szemüket a nagyság előtt, a szörnyűség előtt, a szépség előtt, fülüket is eldugaszolhatják a dallamok vagy a hízelgő szavak elől. De az illattól nem menekülhetnek. Mert az illat a lélegzet testvére. Vele együtt lopakodik be az ember testébe, nélküle nincs élet, nem lehet kikerülni. És az illat közvetlenül a szívbe hatol, és ott határozottan dönt vonzalomról és megvetésről, undorról és kedvességről, szerelemről és gyűlöletről.” Patrick Süskind: A parfüm – Egy gyilkos története

Juan Brenner: This Universe – Memory Metaphor #3, 2023 – Fotó forrása: TOBE Gallery

Kiállításmegnyitó – Fotó: Tóth Judit Nikoletta

A március 9-ig látogatható kiállítás művészei:
BEDE Kincső
Juan BRENNER
Carolina CHOCRON
Ami COLBERG
J.F. JULIAN
KACZIBA Andi
KONTHA Dora
FÓRIS Katalin
Jean-François LEPAGE
Anthony MARCHETTI
Tomas OPITZ
PETRI Csenge
Patel REBELO
Almudena ROMERO
Luzia SIMONS
SIPOS Balázs
STANDOVÁR Júlia
SZABÓ BENKE Róbert

,