Közeledik március 5-e, a Néprajzi Múzeum Napja és egy újabb időszaki tárlat megnyitója!

A hagyomány szerint az intézmény minden évben március 5-én ünnepli a múzeum napját. Ennek oka, hogy 1872. március 5-én nevezték ki Xántus Jánost a Nemzeti Múzeum Ethnographiai Osztályának igazgatóőrévé. Így lett ez a nap a Néprajzi Múzeum születésének is a napja. Az elsőként leltárba vett két és félezer tárgy Xántus János Kelet-Ázsiai expedíciójából származik, ez alapozta meg a múzeum nemzetközi gyűjteményét.

A 152. évforduló alkalmából lehetőséged nyílik bejárni a múzeum minden szegletét izgalmasabbnál izgalmasabb ingyenes programokon.

Itt az alkalom, hogy felfedezd a Néprajzi Múzeum raktárait és Gyűjteményi Központját! Járd végig a műtárgyérkeztetés útvonalát, ismerd meg a restaurálási folyamatokat, nyerj betekintést a múzeum létfontosságú munkálataiba, tudj meg többet a kiállításokról a kurátorok elbeszélése által, járd be a múzeum épületét egy rendhagyó vezetésen, vegyél részt egy üstürü koncerten vagy nézd meg milyen, amikor egy kiállítás életre kel egy színházi darab formájában.

Szintén március 5-én nyílik a múzeum legújabb időszaki tárlata, az Együtt. Inaktelki képek 2000-2002c. kiállítás. Itt bepillantást nyerhetsz majd egy kalotaszegi falu életébe az ezredfordulón. A bemutatásra kerülő kurátori konstrukció elsősorban a hétköznapi életre, a közösséget fenntartó és működtető kapcsolatokra, az egyén és közösség viszonyára, a közösségi normákra és szabályokra fókuszál, de nem a falubeli élet teljességének bemutatására törekszik. A kiállítás célja, hogy a figyelmet a néprajzi terepfotó kevéssé ismert értékeire és összetett jelentéseire, többrétegű értelmezési lehetőségeire fordítsa, kiemelve ezzel a képeket a dokumentációs terepfotók illusztrációs szerepéből. A látszólag egyszerű, egysíkú fényképek alig észrevehető apró elemei meglepően sokat mondanak az életmódról, a mentalitásról. A sok hasonló kép ismétlődő részletei pedig a közösség értékrendjét és szabályait teszik láthatóvá.

A részletes programsorozatért látogass el a neprajz.hu weboldalra.