Elindult a nevezés a Alexandre Trauner ART/FILM Fesztiválra

Alexandre Trauner ART/FILM Fesztivált – a látványt a képzőművészettel és a tudománnyal ötvöző egyedülálló filmfesztivált – 2024. október 15-20. között rendezik meg Szolnokon, a TISZApART Moziban. A fesztiválra június 17-ig lehet nevezni az alkotásokat.

Két nagy változás is van a nevezési felhívásban: az egyik, hogy idén először együtt hirdetik meg a képzőművészeti és a látványos tudomány versenykategóriákat, azzal a céllal, hogy ezek az alkotások minden évben bemutatkozási lehetőséget kapjanak a fesztiválon.

Szintén újdonság, hogy idén a fesztivál nem hirdet meg diákfilmes kategóriát, helyette életkortól függetlenül nevezhetnek az alkotók élőszereplős fikciós- és dokumentumfilmeket az új rövidfilmes versenyporgramba. Műfaji megkötés nincs, azonban a filmek hossza nem lehet több, mint 30 perc.

Az ATAFF 2024-ben is pályázatot hirdet a nagyjátékfilmek számára, ahol egyedülálló módon a látványtervezőket, a filmek látványvilágát díjazza. Ebbe a kategóriába meghívással kerülnek be az alkotások.  A filmeket a nemzetközi zsűri értékeli, az értékelésnél fontos szempont a történet és a látvány illeszkedése, a látványfolyam koherenciája, valamint az alkalmazott látványtechnikai megoldások (épített díszletek, eredeti helyszínek, CGI) összhatása.

A Képzőművészeti versenykategóriába olyan filmeket várnak a szervezők, amelyek képzőművészek, művészeti csoportok életéről készülnek. Itt a helye azoknak a filmeknek is, amelyek a képzőművészet egyes irányzatait, korszakait, társadalmi összefüggéseit tárják fel. Továbbá ide nevezhetők azok a filmek is, amelyek maguk is képzőművészeti igénnyel, művészeti alkotásként, illetve a képzőművészet valamely eszközének felhasználásával készültek. Itt kapnak helyet az animációs technikával készült alkotások is.

A Látványos tudomány versenykategóriában idén újra lehetőségük lesz bemutatkozni a tudósokról készült portréfilmeknek, vagy a tudományos felfedezéseket vizualizáló, valamint a természet- és környezetvédelemmel foglalkozó dokumentumfilmeknek. Ide várják továbbá az

experimentális filmeket, amelyek a tudomány és a technika eredményeit felhasználva törekszenek a mozgóképi kifejezés megújítására, illetve az áldokumentumfilmeket.

A Rövidfilmes szekció ad lehetőséget idén a rövidfilmek bemutatkozására, ahová életkortól függetlenül nevezhetnek az alkotók.

A szervezők minden kategóriába a 2022. január 1. után készült alkotások nevezését várják, nevezni június 17-ig lehet.

Az ATAFF nevezési felhívása és a nevezés a Filmfreeway-en keresztül érhető el:

https://filmfreeway.com/AlexandreTraunerARTFilmFestival

Az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivált 2024. október 15. és 20. között rendezik meg. A fesztivál minden évben a látvány- és jelmeztervezőket, képzőművészeket, filmkészítőket, filmes szakembereket és filmes, média és kommunikáció, képzőművészet vagy látványtervezés szakos egyetemi hallgatókat várja széles programkínálattal: filmvetítésekkel, nemzetközileg elismert filmkészítők által tartott mesterkurzusokkal, képzőművészeti kiállításokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel és esti koncertekkel.

A fesztivál célja, hogy a művészeti és tudományos élet egyik fóruma és nemzetközi filmes eseménye legyen, ahol a közép-európai egyetemek hallgatói és oktatói találkozhatnak, eszmét cserélhetnek és kiegészíthetik tudásukat.

,