100 milliós Hantaï, ezüst Kossuth étkészlet és Reigl festmény az idei Art and Antique-on – A legnagyobb művészeti kiállítás és vásár bejelentette az első kiemelt műveket

Kossuth Ferenc ezüst étkészlete, 100 millió forintos Hantaï Simon festmény, Reigl Judit egyik kivételes alkotása, valamint Keserü Ilona szőttesei is várják az Art and Antique kiállítás és vásár látogatóit február 29. és március 3. között a Bálnában. Magyarország legnagyobb klasszikus és kortárs képzőművészeti eseménye bejelentette néhány idei szenzációját. 

Reigl Judit: Fekete Robbanás

Reigl Judit a magyar kortárs festészet nemzetközi szinten is hihetetlen népszerűségnek örvendő alakja. Az Art and Antique kiállításon és vásáron az érdeklődők a Kálmán Makláry Fine Arts Galéria jóvoltából a 2020-ban elhunyt művésznő 1955-ben készült Fekete Robbanás című alkotását tekinthetik – és vásárolhatják meg -, amely művészettörténeti és műgyűjtői szempontból is kiemelkedően érdekes. E kép korszakváltást jelképez Reigl művészetében. A Robbanás éra darabjaira várólista van, a szerencsés magángyűjtők féltve őrzik ezeket az alkotásokat. Ez az egyik legfontosabb korszak az életműben, melynek pár darabjai a New York-i MET, MOMA, Guggenheim vagy éppen a párizsi Pompidou központ gyűjteményét gazdagítják.

Kossuth Ferenc 12 személyes étkészlete

Az eseményen az érdeklődők nemcsak festményeket láthatnak, hanem minőségi bútorokat, szobrokat, antik könyveket, ékszereket és szőnyegeket is. A kiállítás egyik legkülönlegesebb tétele a Nudelman Numismatica standján megtekinthető 12 személyes étkészlet, amely a Kossuth-család címerével van ellátva. Az eredeti, szarvasbőrrel bevont, négy fiókos fa dobozban őrzött 230 darabos ezüst étkészlet Kossuth Ferenc (1841-1914) egykori kereskedelemügyi miniszter tulajdonában lehetett. A hihetetlenül látványos műkincs értéke 16,5 millió forint. 

Battyhány Gyula: Vihar a lóversenyen

A Nemes Galéria többek között Batthyány Gyula életművének egyik legjelentősebb alkotását hozza el a vásárra. A Vihar a lóversenyen című festmény közel 100 évig lappangott, és egyike Batthyány legmodernebb, a kortárs művészethez ezer szállal kötődő műveinek. Az art deco jegyeket magán viselő alkotás korábban egy amerikai olajmágnás tulajdonában volt, aki személyesen a művésztől kaphatta a képet.     

Hantaï Simon ’Aquarelles’ sorozat részlete

Az Initio Arts & Design Hantaï Simon egyik festményével érkezik a magyar műkincspiac éves seregszemléjére. Az 1971-es festmény a vásár egyik legdrágább alkotása a maga 260 ezer eurós, vagyis nagyjából 100 millió forintos árával. Hantaï Simon az egyik legdrágábban eladható művész az egész világon, eddigi rekordja 1,4 milliárd forint volt, amit egy külföldi aukción fizettek ki a művéért. Festményeivel többek között a párizsi Louis Vuitton alapítvány kiállításán találkozhattak legutóbb a műkedvelők, illetve nemrég a világhírű Gagosian galériában Rómában, Budapesten pedig a Műcsarnok Reigl Judit kiállításán, valamint a HAB csoportos kiállításán. Hantaï Simon ’Aquarelles’ sorozatát 1972-ben mutatta be a párizsi Galerie Jean Fournier-ben. A jelen munka több mint 50 év után került elő franciaországi magángyűjteményből, és érhető most el a hazai műgyűjtők számára.

Keserű Ilona szőttese

A Nudelman Numismatica standján napjaink ünnepelt képzőművészeti sztárja, Keserü Ilona két szőttese is kiemelt figyelemre tarthat számot. A művész a korábban, 1979-ben készült, Megyünk Szentendrére című alkotását álmodta újra: a kép hátterét leszövette, majd színes textíliákból erre helyezte el a kép ismert motívumait. 

Keserű Ilona szőttese

Negyven galéria több ezer értékes és nívós alkotása várja a laikusokat és műgyűjtőket egyaránt 2024. február 29. és március 3. között a Bálnában.  Az Art and Antique az elmúlt évekhez hasonlóan, idén is szervez jótékonysági árverést on­line formában az Operaház Balettnövendékeiért Alapítvány számára. 

Forrás: Art and Antique