Hatalmas sikerrel zárult a NFZ spanyolországi turnéja

Óriási örömmel és sikerrel zárt a Nemzeti Filharmonikus Zenekar  az egy hetes spanyolországi turnéját.  2024. január 18-25-e között a zenekar a napfényes ország több városában is hangversenyezett. A repertoár számai is illeszkedtek a mediterrán tájakhoz. Enrique Granados, Joaquín Rodrigo és Manuel de Falla művei az ibér temperamentum világát vitték a színpadra, az orosz származású Igor Stravinsky Pulcinellája pedig az itáliai életérzést ragadta meg. Mivel a zenei anyagot a spanyol zenék uralták, nem véletlen, hogy a Nemzeti Filharmonikus Zenekar élére is spanyol karmester került a fiatal Jordi Francés személyében, így a lehető legautentikusabb tolmácsolásban volt része a közönségnek.

Barcelona – Fotó: Mario Wurzburger, 2024

A turné legizgalmasabb műsorszáma kétség kívül a diftéria következtében háromévesen megvakult spanyol komponista, Joaquín Rodrigo (1901–1999) híres Aranjuezi gitárversenye (1939) volt a közönség számára. A siker megjósolható volt, hiszen Ana Vidović személyében vérbeli világklasszis virtuóz adta elő a művet. Rodrigo művét megszólaltatni nagy kihívás, mert a művészt komoly technikai feladatok elé állítja. A magnóliák illatát, a madarak énekét és a szökőkutak csobogását, azaz az aranjuezi palota kertjének hangulatát csakis olyan kiváló művész tudta visszaadni, mint Ana Vidović.

Madrid – Fotó: Rafa Martín

A spanyol turné ideje alatt négy helyszínen állandó teltházak előtt adott koncertet a Nemzeti Filharmonikus Zenekar. Január 19-én Santander városában (PALACIO DE FESTIVALES DE CANTABRIA), 21-én a katalóniai Gironában (AUDITORI PALAU DE CONGRESSOS DE GIRONA), 23-án Madridban (AUDITORIO NACIONAL), 25-én pedig Barcelonában (PALAU DE LA MÚSICA CATALANA).

A spanyolországi koncertek megvalósulását az Agencia Camera spanyol ügynökséggel ápolt, évtizedekre visszanyúló kiváló kapcsolat is segítette. Az 1980-ban alapított ügynökség több mint 10 000 koncert után a nemzetközi színtér egyik legfontosabb komolyzenei ügynöksége. 

Forrás: NFZ