Égi geometria – meghívó a Tihanyi Bencés Apátság Galériájába

A Böhm-gyűjtemény rövid időbeli egymásutániságban rendezett három kiállításon lesz látható újra Magyarországon. A sümegi és a salföldi helyszínek előtt, január 19-én Tihanyban kerül sor a trilógia nyitó tárlatára.

Böhm József (Josef Böhm) – szüleitől örökölt hagyományt követve – 1997 óta tekinti magát műgyűjtőnek, és érdeklődésének középpontjába fokozatosan került a konstruktivista művészet. A Böhm-gyűjtemény a klasszikus modern mellett kortárs sík és plasztikai műalkotásokat foglal magában: a magyarországi alkotók művei mellett egy klasszikus modern erdélyi anyag és egy modern németországi anyag is részét alkotja, amelyek alkotóinak egy része Magyarországról és kelet-európai országokból származó művész.

Haraszty István

Ingo Glass

Csáji Attila

Így a három kiállítás az ehhez tartozó képzőművészeti alkotásokra helyezi a hangsúlyt, legyenek azok akár geometrikus vagy lírai absztrakt vagy konkrét művek, akár az irányzatok határait átlépő festmények, rajzok, szobrok. Ugyanakkor – mindezzel összhangban – a modern más irányzatainak alkotásai is helyet kapnak a kiállításokon, így a tihanyi kiállításon is. 

Hans Jörg Glattfelder

Maurer Dóra

„ – A bemutatók különlegessége, hogy a válogatás egy része mindhárom térben megjelenik, de mindig más további művek mellett. Így a változatosság mellett nemcsak újabb és újabb kontextusba helyeződnek az egyes műalkotások, a gyűjtemény újabb súlypontjai jelölődnek meg, hanem még több értelmezhetőségre, összehasonlítások és különbözőségek megvilágítására is lehetőség nyílik.” – avat be a trilógia jelentőségébe Pintér Sonja, a rendezvény egyik művészeti kurátora.

Néhány név a kiállítók közül: Csáji Attila, Hans Jörg Glattfelder, Lakner László, Maurer Dóra, Ingo Glass, Haraszty István, Reinhard Roy.

Megnyitó: Tihanyi Bencés Apátság Galériája, 2024. január 19., péntek 15:00.

https://www.facebook.com/events/s/kiallitasmegnyito-a-bohm-gyujt/747350116842476/

Forrás: Máthé Andrea esztéta, kurátor, Grafika: Petrovics Miklós, Tihany fotó: Varró Kristóf