Január 7-én búcsúzik az izraeli szolidaritási kiállítás Budapesttől

A hétvégén zár a SUTTOGÓ FÖLDA táj alternatívái a magyar és izraeli kortárs képzőművészetben című, a 6. Jeruzsálemi Biennálé tematikus kiállítási programjának Magyarországon megrendezett szolidaritási tárlata a Néprajzi Múzeumban.

A 2023. október 7-én kitört palesztin–izraeli háború miatt a 6. Jeruzsálemi Biennálé Iron Flock – Vasnyáj című rendezvénye nem nyílhatott meg a tervezett, novemberi időpontban. A harmincöt helyszínre szervezett nemzetközi képzőművészeti seregszemlét előreláthatólag 2024 tavaszára halasztják. A biennálé egy részét a közreműködő művészek és kurátorok saját hazájában mutatják be ideiglenesen, így a kiállítás olyan nagy művészeti központokban látható, mint New York, London, Róma, Torino, Los Angeles, Buenos Aires és Budapest. A budapesti kiállítást a Magyar Művészeti Akadémia szervezi az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet közreműködésével.

A Budapesten megvalósult szolidaritási kiállítás a biennálé tárlatainak egyikét, a Nof-Nof-Nof – Tájkép a kortárs izraeli festészetben című kiállítást látja vendégül a Néprajzi Múzeum első emeleti kiállítótermében. A három izraeli és két magyar kurátor – Nechemia Boaz, Ofer Kahana, Victor Ryabchin, iski Kocsis Tibor és Avi Roth – által összeállított, Suttogó földcímű tárlat az eredeti, húsz izraeli művész alkotásait felvonultató kiállítást tizennyolc magyar művész műveivel egészíti ki, együtt mutatva be a tájábrázolás hagyományos és alternatív, kortárs értelmezéseit a plein-air festészettől a szimbolikus kifejezésmódokig, valamint a természetművészet határáig. A közös kiállítás festményei, grafikái, fotói és szobrai megerősítik, hogy a különböző vallásokhoz és generációkhoz tartozó eszmék, reflexiók és vélemények a szimbiózis vágyának koncepciójával egységes egésszé állnak össze, amelynek üzenete: az emberiség nyugalomra és kölcsönös elfogadásra vágyik. Az öt tematikus szekcióba rendezett izraeli és magyar alkotások egymásra reflektálva hoznak létre egy átfogó, kortárs művészeti tájképet, amelynek az ortodox – ember nélküli, festett – tájkép ugyanúgy része, mint az ökofuturista, disztópikus tájábrázolás.

Kiállító művészek:

Meir APPELFELD, AVIA, ÁZBEJ Kristóf, Leonid BALAKLAV, BALÁZS Nikolett, Silvia BAR-AM, Aviva BLUM, Nechemia BOAZ, BUKTA Imre, CSÁJI Attila, ELEKES Károly, FEHÉR László, Pnina Ramati FRANK, Tirza FREUND, Avigail FRIED, GÁLHIDY Péter, Yona Levi GROSSMAN, GYENIS Tibor, Gideon HOLLAND, HORVÁTH Dániel, IMRE Mariann, iSKI KOCSIS Tibor, Arnon KAPLAN, Dalia KATAV-ARIELI, KOÓS Gábor, Alex KREMER, Michael MORGENSTERN, ROTH Avi, Shaul SHATS, Julia SHULMAN, SZÁSZ Sándor, SZURCSIK József, URAY-SZÉPFALVI Ágnes, Michael YAKHILEVICH, Marek YANAI, Yosef YOSADE, VETŐ Orsolya Lia.

A SUTTOGÓ FÖLDA táj alternatívái a magyar és izraeli kortárs képzőművészetben című kiállítás 2024. január 7-ig, szombaton és vasárnap 10 és 18 óra között tekinthető meg a Néprajzi Múzeum I. emeleti kiállítóterében.

Forrás: MMA-MMK