A Mi kertünk – könyvajánló karácsonyra

Fotók, riport: Böjtös Kinga

Épp az év végi „tervezgetős” időszakban kívánkozik a karácsonyfa alá egy hiánypótló hazai kiadvány, mely a gyerekeknek mesét, a felnőtteknek remek ötleteket és gyakorlati fogásokat kínál ahhoz, hogy a család kertje tavasztól akár álmaik ligete lehessen. Megyeri Annamária szerzővel beszélgettünk.

-„Család, kertek és illusztrációk… – sorolja élete és munkája legfőbb összetevőit Annamária, akit elsősorban olyan gyermekkönyvek illusztrációiból ismerhetünk, mint a „Paradicsomleves betű-tésztával” című Lackfi János kötet, több Gryllus Vilmos könyv (mint a dalok 1-2-3 sorozat), A vízcseppmesék, az idén novemberben megjelent Kertész Erzsi: Szia Mikulás! kötet, illetve a „Borka” című rajzfilm sorozat és a „Marci kertje” animációs kisfilm.

Hogy bájos rajzain szinte mindig a természet, a környezet, az állatok és növények a főszereplők, annak köze van ahhoz is, hogy a művész civilben kerttervező szakember. Megálmodott kertjeiben ugyanolyan főszerepet szán a színeknek, formáknak, kompozícióknak, mint illusztrációiban. Saját rózsakertjében felcseperedő négy leánya is aktív részese a kerti munkáknak, illetve annak a gyermeki tisztaságú világnak, ami vonalaiból visszaköszön.

-„Az évek során az illusztrátori munka és a kerttervezés egyre jobban kezdett összefonódni bennem. Ebből a nagy összefonódásból született meg a könyvsorozat tervem, aminek első része: a Mi kertünk, mely idén jelent meg a Cerkabella kiadó gondozásában. Ez a rész a kert tervezésről szól, méghozzá az egész családnak. Átfogja, sorba rendezi a tervezéshez szükséges lépéseket. Kezdő kertészeknek is könnyen értelmezhető szerkezetével és nyelvezetével egészen a kivitelezésig kísér. Segít bekapcsolni a folyamatokba a családot, különösen a gyerekeket…” – ajánlja a kötetet maga a szerző, aki legújabb könyvében a kerttervezéshez szükséges tudását ötvözi az illusztrátori látásmódjával, mindezt belehelyezve egy olyan hétköznapi funkcionalitásba, mellyel egy igazán színes, élhető, egyéni igényekre igazított kertet tud létrehozni az olvasó.

A könyv most akciós áron elérhető a könyvesboltokban és a kiadónál: https://www.cerkabella.hu/a-mi-kertunk-727

Illusztrációk: Megyeri Annamária,  instagram: @megyeriannamaria