„500 év esküvői hagyományai” – A Magyar Menyasszony című kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban

Szerző, fotók: Tóth Judit Nikoletta

A Magyar Nemzeti Múzeum nagyszabású, különleges tárlattal várja látogatóit egészen 2024. augusztus 25-ig. A Múzeum saját gyűjteménye és több éves közösségi gyűjtésre történő magánszemélyi felajánlás, dr. Simonovics Ildikó divattörténész, muzeológus ötlete és főkurátori tevékenysége által kialakított kiállítás megtekintésével azért nem érdemes túl sokáig várni.

Az 500 év esküvői hagyományait legfőképpen menyasszonyi ruhákon és kellékeken keresztül interaktív módon, több termen át bemutató kiállítás bőséges anyaga alapján akár többszöri megtekintésre is kínálhat újdonságot látogatóinak. Ráadásul a magyarmenyasszony.hu oldalra bárki feltöltheti – visszakereshető módon – saját maga vagy családtagjai esküvői fényképét, ezzel is bővítve a bemutatható fotográfiák tárházát. A kiállítás kialakításához köthető, tartalmilag és tagjai számára vonatkozóan is állandóan bővülő Facebook oldalnak több mint 11 000 követője van már.

A világtörténelem nagy alakjai mellett ugyanis művészek, hírességek és egyszerű, hétköznapi emberek szerelmes relikviáin, fotográfiáin és levelein keresztül is megismerhetjük, felismerhetjük az élet, a párkapcsolat velejárójaként az esküvők divatjának változását is.

A szerelem, a párkapcsolat az egyik legalapvetőbb igényünk, az érzelmi biztonságra vágyásunk megtestesülése. Nagyon leegyszerűsítve társadalmi szempontból az emberi faj halhatatlanságának kulcsa, amelyhez annak szabályozása még biztonságosabb kereteket ad. Akkor, és annak ellenére is, hogy a számunkra megfelelő párral kötött kapcsolatokban a hűség nem döntés kérdése, hanem egyszerű tény, kiindulási pont.

Az, hogy élünk-e az erre épülő, gazdaságilag meghatározó iparág szolgáltatásaival viszont döntés kérdése. A kiállítás természetesen nem erre alapoz. Azokat a szokásokat, ízlés és korszak által meghatározott esküvői „trendeket” mutatja be, amelyek valóságosak. Éppen ezért ugyanúgy megfér a Mária királyné által viselt második legrégibb menyasszonyi ruha, mint a háborús ejtőernyőből megvarrt. A lényeg ugyanaz. Viselője, mint egyedülálló nő – optimális esetben saját döntéseként – rábízza saját és leendő gyermekei életét párjáéra. Hiszen a kiállítás, annak ellenére – az esküvőkhöz hasonlóan -, hogy látszólag a női nem jut főszerephez benne, legalább annyira a férfiakról is szól.

Aki ezt nem hiszi, járjon utána. Most, 2023. december 14-től – milyen érdekes – közel 9 holdhónapon át hétfő kivételével, 10-től 18 óráig minden nap, a Magyar Nemzeti Múzeum falai közt megteheti.