KAZAK FILMNAPOK AZ URÁNIÁBAN – Magyar vonatkozásokkal!

A Kazak Köztársaság Nagykövetsége és az Uránia Nemzeti Filmszínház közös szervezésében december 19-én és 20-án rendezik meg a Kazak Filmnapokat Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban.  A rendezvény két új történelmi nagyjátékfilm, Rusztem Abdrasev Kazak kaganátus – Az arany trón című alkotása, és a magyar Tóth Tamás Kazakisztánban rendezett Öliara című munkája révén enged bepillantást a kazak filmgyártás jelenébe, valamint az ázsiai ország múltjába és kultúrájába, amely a nagy földrajzi távolság ellenére számos ponton kapcsolódik a magyar kultúrához és történelemhez.

A filmnapok nyitóvetítése december 19-én Abdrasev XV. században játszódó filmeposza, a Kazak kaganátus – Az arany trón lesz, amely Kazakisztánt képviselte a 2020-as Oscar-díjért folyt versenyben. A rendkívül látványos kiállítású játékfilm azt meséli el, hogy két bátor nemzetségfő, Kerei és Zsanibek vezetésével hogyan vált ki az egykori hatalmas nomád birodalom, az Arany Horda utódállamai közül a Kazak kaganátus, és milyen erőpróbák révén maradt állva a történelem színpadán. A film irodalmi alapból készült, Iliasz Jeszenberlin kazak író történelmi regénytrilógiájának második részét dolgozza fel. A Gyémánt kard című első részből 2017-ben szintén készült film, sőt mindkét részből tízrészes, hazájában rendkívül népszerű tévésorozat is.   

A szemle második napján, december 20-án Tóth Tamás Kazakisztánban forgatott 2022-es filmje, az Öliara érkezik az Urániába.  A western fogásaival dolgozó izgalmas történet 1929-ben, a beszolgáltatásoktól szenvedő, éhező kazakföldön játszódik. Főhősét, Magyar Istvánt, a nemzetközi kommunista internacionálé egyik magyar tagját Moszkvából a kazak sztyeppére száműzik, hogy vezekeljen politikai bűneiért. Tagja ő is annak az osztagnak, amely a szovjethatalom nevében a kötelező élelmiszer-beszolgáltatást felügyeli. A hadifogolyból lett komisszárt azonban megdöbbenti a kazak sztyeppén látott éhínség, és fellázad a saját bajtársai kegyetlenkedései ellen. A főszerepet Bárnai Péter alakítja. A rendező, Tóth Tamás 1990-ben végzett a moszkvai Filmművészeti Főiskolán. Itthon is jól ismert rendezései mellett (Vasisten gyermekei, Natasa, Anarchisták, Farkas, Frici&Aranka) már több mint egy évtizede folyamatosan dolgozik kazak filmprodukciók munkatársaként (egyebek mellett ő volt az Uránia 2020-as türk sorozatában bemutatott kazak film, A fény őrzője másodrendezője). Új filmje, az Öliara első hazai vetítése a 2023-as veszprémi Magyar Mozgókép Fesztiválon volt, és pozitív kritikai visszajelzéseket kapott.

Mindkét alkotás eredeti nyelven, magyar felirattal tekinthető meg, a Kazak kaganátus – Az arany trón képei alatt angol felirat is lesz. A belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni az Uránia honlapján, a filmek műsoroldalán lehet.