Bíbor pillangók és természetrombolás, hagyomány és modernitás,  vendégmunkás sorsok és női szerepek: társadalmi szempontból izgalmas filmekkel jön december első hétvégéjén a Taiwan Dox

A tajvani filmeké a főszerep a Corvin moziban december 1-én és 2-án.

Tajvani bársonylepkékről szóló dokumentumfilm mutatja be a természetrombolást,  női szerepek és az őslakók kultúrája mutatkozik meg egy vadásznőt bemutató filmben, súlyos társadalmi kérdéseket feszegetnek a vietnámi vendégmunkások bevándorlása kapcsán, de a hagyomány és modernitás szembenállást is láthatjuk egy család egzisztenciális drámájában. Komoly társadalmi témák állnak az idei Taiwan Dox fókuszában. A vetítések ingyenesen váltott jegyekkel látogathatók a Corvin mozi Jávor termében.

A Taiwan Dox  kétnapos vetítés-sorozattal célozza meg keleti filmeket kedvelő közönséget a Corvin Moziban. A sajátos történelmi múlttal és bonyolult nemzeti és etnikai összetétellel rendelkező Tajvan filmművészete igen sokszínű. A lassan hömpölygő, finom rezdülésekre figyelő dokumentumfilmek önmagukban is részletgazdag képet adnak a sziget kultúrájáról, amelyet tovább mélyít szakértők elemzése a vetítéseket követő beszélgetések során..

Az eseményt december 1-én, pénteken 18.00 órakor a Tajpej Képviseleti Iroda magyarországi vezetője, Liu Shih-chung és Komlósi Orsolya a Taiwan Dox kurátora nyitja meg. A hivatalos megnyitó a természetrombolást és a technikai fejlődést a természetvédelemmel szembeállító “Az eltűnt pillangó” című különleges dokumentumfilm vetítésével kezdődik.

CHAN Chia-Lung rendező és kutató  – aki éveket töltött a pillangók megfigyelésével és külföldön is népszerűsíti a Bíbor pillangók völgyét – szeretetteljes narrációval, vicces animációkkal, szórakoztató zenével és magával ragadó hangzással vezeti be a nézőket a lila bársonylepkék mikroszkopikus világába. A filmben elszánt kutatók próbálják megérteni a pillangók életének körforgását, megvédeni azt, és megtalálni a velük való együttélés módját.

Az alkotók gyönyörű képeken keresztül hívják fel a nézők figyelmét arra, hogy Tajvan szigete elragadó természeti kincs is, ahol ez, a világon egyedülálló pillangófaj is él.

A bemutató után 19.40-től beszélgetést is szerveznek, amelynek résztvevője Dr. Korsós Zoltán zoológus, ny. egyetemi docens, a Magyar Természettudományi Múzeum muzeológusa. A moderátor Stőhr Lóránt, filmkritikus, filmtörténész, a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatója.

Szombaton 16.00 órától indulnak a vetítések a Corvin Mozi Jávor termében. Elsőként

az Asszony a vadászösvényen című filmet mutatják be. A főszereplő, Heydi mindennapjain keresztül megismerhetjük a nők vadászkultúrában betöltött fontos szerepét és bebocsájtást nyerünk a női vadászok világába. A film eredeti módon töri meg a vadászokról és a női szerepekről alkotott egydimenziós képünket. YU Xin-lan rendező az ember, az állatok, és a természet összetett kapcsolatát tárja elénk saját édesanyja vadászfilozófiájjának és látásmódjának bemutatásával, miközben bevezet a gaya-nak nevezett ősi szabályrendszerbe is, amely az itt élő törzsek mindennapi életét irányította.

A vetítést követően 17.10-től a témáról  Bagi Judit, sinológus, ,a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum adattárának kezelőjével beszélget  Vincze Teréz  filmtörténész, az ELTE BTK Filmtudomány Tanszékének adjunktusa. 

A Ha én már nem leszek… című film Yang San-eii sorsát mutatja be, akinek sosem volt saját otthona és ötvenévesen úgy dönt, hogy saját erőből épít egy házat a hagyományos japán ácstechnikát alkalmazva, amely nélkülözi a szögek használatát. Az évtizedekig tartó építkezés alatt családja megélhetése kizárólag a feleségétől függ, aki egyedül tartja fenn éttermüket. A hagyomány és a modernitás mutatkozik meg ebben a filmben, ahol a családi egységet megtörő változások, egzisztenciális válság és az összetartozás eltérő értelmezései teszik próbára a családtagokat.  Yu-Ting-Su (SU Angel) rendező szerint a dokumentumfilmekben bemutatott családi történetek a társadalom közös tudásának albumát gyarapítják. A filmet 17.45-kor vetítik szombaton.

A vetítést követően 19.45-től Vincze Teréz  filmtörténész beszélget Gódorné Hazenauer Zita kertészmérnökkel, a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum könyvtárosával.

Szombaton 20.15 órakor az És házam messze-messze még… című dokumentumfilm bemutatója lesz, amely feltárja a Délkelet-Ázsia és Tajvan közti vendégmunkásrendszer kegyetlen valóságát. Nguyen Quoc Phi autólopással, drogozással megvádolt és agyonlőtt fiatal vietnami férfi története rávilágít a diszkriminációra és az egyenlőtlenségre, amellyel a rosszulfizetett munkára érkező vendégmunkások szembesülnek Tajvanon. A rendező TSAI Tsung-lung  családtagokkal, barátokkal, kereskedőkkel és a rendőrséggel készített mélyinterjúkon keresztül, nyers kendőzetlenséggel vágja a szemünkbe a bevándorló munkavállalók által elszenvedett kegyetlen valóságot. A főszereplő személyes naplóján keresztül bepillantunk a bevándorló munkások tapasztalataiba, küzdelmeikbe, rálátunk reményeikre és álmaikra. Erőteljes és elgondolkodtató film, amely arra késztet minket, hogy megkérdőjelezzük a társadalom rendszerszintű igazságtalanságait.

A vetítést követő beszélgetésen 21.45-től Salát Gergely, sinológus, a Pázmány Péter Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának intézetvezető egyetemi docensével beszélget Stőhr Lóránt, filmkritikus, filmtörténész, a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatója.

A szervezők – a  Tajpej Képviseleti Iroda és a Palantír Film Vizuális Antropológiai Alapítvány hetedik alkalommal rendezik meg közösen a Taiwan Dox – Tajvani Dokumentumfilm Napokat. A helyszín a Corvin mozi (1082 Budapest, Corvin köz 1.). A vetítésekre az ingyenes jegyek november 22-től igényelhetők a mozi pénztárában. Egy személy legfeljebb 4 jegyet rendelhet. A filmeket mandarin nyelven, magyar és angol felirattal vetítik.  Az ingyenes előadásokra jegyet kell váltani a mozi pénztárában. Minden filmet rövid, magyar nyelvű pódiumbeszélgetés követ.

Ingyenes jegyek a Corvin mozi pénztárában igényelhetők

https://corvinmozi.hu/

,