Az álom vége? Klímaváltozás Az ember tragédiájában és ma

Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából megnyíló tárlat.

A kiállítás Az ember tragédiája történeti színei közül az Eszkimó szín disztópiájára és közvetlen előzményeire fókuszál. Az utolsó színben a bolygó szinte élhetetlenné válik és az emberi civilizáció radikális változásokon megy keresztül. Madách Imre által elképzelt jövőkép több olyan problémát és kérdést is tematizál, amelyek napjainkban is megjelennek a klímaváltozáshoz köthető közbeszédben és tudományos diskurzusokban.

Kiállítás gerincét Kass János Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjas grafikus Az ember tragédiája egyes színeit megjelenítő rézkarcai alkotják, illetve további három kortárs képzőművész: Kapoli Márton, Kósa János és Milorad Krstić munkái is láthatók.

A tragédia egyes színeinek vizuális megidézése mellett különféle tudományágak kutatóit kérdeztük meg arról, hogy ezekre a Madách által felvetett, de a mai viszonyokra adaptált problémákra milyen válaszok adhatók. Abban bízunk, hogy a különböző tudományterületek képviselőit megszólaltatva rámutathatunk olyan szempontokra is, amelyek segítenek az éghajlatváltozás válságát összetettebben, érzékenyebben, illetve (ön)kritikusabban szemlélni, miközben Az ember tragédiáját egy izgalmas perspektívából olvashatjuk újra.

A kiállítást a látogatók 2023.11.24-től tekinthetik meg és 2025.01.12-ig nyitva áll majd az érdeklődők számára.

További információ a honlapon elérhető: https://pim.hu/kiallitas/az-alom-vege
Interjúk a kutatókkal: https://pim.hu/interjuk-madach-kiallitashoz

Forrás: PIM