Kis esti rozé – tabáni hangulatban

Szerző: – rapé –

Szabó Zoltán Attila író, költő, dokumentumfilm-rendező hosszú évekig szerkesztette-rendezte a Legendák nyomában előadásokat a József Attila Színházban, így nem meglepő, hogy a Jókai Anna Szalonban látható programjai, Tabán-estjei és a nemrég elindult Kis esti rozé elnevezésű boros szeánszai hasonlóan népszerűek, mint a felolvasószínházzal, irodalmi kvízekkel színesített korábbi produkciók, vagy a Talány Akusztik fellépései.

Molnár-C. Pál: Tabán 

 – Nagyon élvezem ezeket az esteket, korábban is az összes Tabán előadásra eljöttem Zuglóból, most már a borestekre is el fogok járni a Jókai Anna Szalonba – mesélte az egyik törzsvendég a júliusi Kis esti rozét követően. Egy irodalomtanár pedig azért dicsérte Szabó Zoltán Attila előadásait, mert szerinte úgy szórakoztatóak, hogy közben a helytörténeti, irodalmi blokkok sem elnagyoltak. Egy korábbi estet külön megemlít: a Papp Jánossal és Zöld Csabával közös zenés, irodalmi talk show az év egyik legérdekesebb előadása volt – állítja.

Zórád Kati (a tabáni festőművész, Zórád Ernő leánya), aki szintén volt már meghívott mind a Tabán-sztorik, mind a Kis esti rozé előadásain, a közönségnek is elmondta: „az író tevékenységét azért becsüli, mert az elfelejtett értékekre hívja fel az emberek figyelmét mind A Tabán a világ közepe című könyvével, mind jóízű beszélgetéseivel, zenés, irodalmi műsoraival. Szinte újra divatba hozza a tabáni romantikát, a borkultúrát, a tabáni életérzést, Krúdy Gyula szemléletét.

Szabó Zoltán Attila irodalmi estje a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Fotó: Juhász Melinda.

Tény, hogy Szabó Tabán-estjei nem csak a Tabán vonzáskörzetében, vagy a Vizivárosban kapnak figyelmet, hanem például Szentesen is, ahol a budai városrész és a Kurca-parti település kapcsolatáról, az „oda-vissza rezdülésekről”, a művészi inspirációkról, a történelmi párhuzamokról tartott előadást a Koszta József Múzeum szervezésében. De a televíziós műsorairól is ismert irodalmár a Felvidéken (a Csallóközi Könyvtárban, a Fiatal Írók Táborában, a Szlovákiai Magyar Írók Társasága számos rendezvényén) szintén sok évek óta jelen van. Augusztus 21-én a Pátria Rádióban (a szlovákiai közszolgálati rádió és televízió magyar nyelvű adásában) a 90 éve elhunyt Krúdy Gyula látásmódját, művészi világát mutatta be, néhány héttel előtte – mi másról -, mint a Tabán kultúrtörténetéről, Virág Benedek, Kosztolányi, Márai, Nemes Nagy, Aba-Novák vagy Molnár-C. Pál Tabán ihlette műveiről értekezett, továbbá kitért saját személyes Tabán emlékeire, Tabán ihlette írásaira is.

A Jókai Anna Szalonban a Kis esti rozé előadásán garantáltan megtelnek a poharak… Fotó: Juhász Melinda.

2023. augusztus 24-én este fél héttől a Kis esti rozéval folytatódnak a szalon népszerű programjai. Ahogy a Port.hu szerzője fogalmaz: „ezek az előadások találkozási (metszési) pontok a kultúra, az irodalom, a képzőművészet, a borkultúra és egy városrész, a Tabán kultúrája, tradíciója között. Ezúttal Németh Ákos, borszakértő, a Magyar Bor Akadémia egykori alelnöke és Csillag Péter, a Molnár-C. Pál Műterem-Múzeum vezetője, a művész unokája látogat el a Jókai Anna Szalonba, ahol Bock, Mészáros és Ostoros nedűket, kiváló borokat kóstolhatnak a vendégek az előadás közben. A Kis esti rozé előadásán levetítik azt a két napja a Törzsasztal WEB TV-ben közzétett koncertrészletet is, melyet a Tabán-sztorik korábbi előadásán Molnár József rögzített. A felvételen a Liszt-díjas Herczku Ági énekel, akit Nikola Parov kísér.

, ,