Sok zene, gyerekprogramok, portrébeszélgetések a 12. Örkény Kerten

Tizenkettedik alkalommal szervezi meg az Örkény Színház évadnyitó programját szeptember 9-én, melynek keretében az érdeklődők találkozhatnak a teátrum művészeivel, kedvezményesen válthatnak jegyet az előadásokra, valamint lehetőségük nyílik támogatni az Örkényben őszre szervezett FreeSZFE Fesztivál létrejöttét is.

© Horváth Judit

A Madách téren felállított nagy- és kisszínpadon, a színház nagyszínpadán, ill. a Stúdióban az alábbi programok várhatóak:

Madách tér:

10:30 Jóga a füvön Hámori Gabival

A mozogni vágyókat Hámori Gabriella várja a Madách térre leterített gyepen egy jógaórára: hatha jóga lesz dinamikus Vinyasa Flow elemekkel kombinálva. A gyakorlást Pranayama légzőgyakorlatokkal kezdjük, stresszoldó Yin jóga relaxációval fejezzük be.
A hangsúly az erősítésen és nyitáson lesz miközben lecsendesítjük az elménket.

13:00-16:00 Piros Kakaó játszóház

Napközben a Piros Kakaó Játszóház idén a Petőfi emlékévhez kapcsolódó kézműves foglalkozással és drámajátékkal várja a gyerekeket!

„Készítünk majd Petőfi versekből ékszereket, kulcstartókat, kitűzőket, kabalákat. A drámás foglalkozáson pedig egy közös előadás kitalálására és eljátszására hívjuk az érdeklődőket. A közös mese fonalán vándorútra kelünk hegyeken, dombokon, tengereken át… a történettel úgy perdülünk-fordulunk, ahogy a világ… Te milyen hős lennél a történetünkben?”

Nagyszínpad:

16:00 Budapest Jazz Orchestra

Idén a Budapest Jazz Orchestra adja a kezdőkoncertet a Madách téri nagyszínpadon.
Az 1998-ban megalakult Budapest Jazz Orchestra Magyarország első professzionális big bandje, az egyik legnépszerűbb jazz zenekar hazánkban. A zenekar dinamikus fejlődése során mára a kortárs zene világszinten is elismert reprezentánsa.
A zenekar küldetése a kortárs jazz, big band zene művelése mellett ápolni a kapcsolatot a műfaj gyökereivel, és közkinccsé tenni annak értékeit, szakmai tapasztalatait pedig tovább adni a fiatal muzsikus generációnak. A Budapest Jazz Orchestra feladatának tartja az improvizatív és kortárs műfajok, a magyar zenekultúra honi és nemzetközi interpretálását, a magyar művészeti értékek magas szinten történő képviseletét.
A formáció Gershwin születésének 125. évfordulója alkalmából a zeneszerző jelentős műveivel, köztük a Rhapsody in Blue-val jeles fellépője lesz az idei Örkény Kertnek.
A zenekart ezen a koncerten Urbán Orsi jazzénekesnő és Révész Richárd jazz-zongorista egészítik ki.

A zenekar tagjai:

Szaxofon – Kollmann Gábor, Mester Dániel, Zana Zoltán, Meleg Tamás, Varga György
Harsona – Schreck Ferenc, Kasza Nándor, Skerlecz Gábor, Nagy Viktor Dániel
Trombita – Tulkán Péter, Táborszky Bence, Hofecker Dániel, Koós-Hutás Áron
Zongora – Juhász Attila, Gitár – Birta Miklós, Nagybőgő – Hárs Viktor, Dob – Serei Dániel

18:00 Lóci játszik

Csorba Lóci 2014-ben tört be a magyar könnyűzenei életbe, amikor a „Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan” című film zenéjének megírása után saját zenekarát, a Lóci játszikot is megalapította. Már a zenekar létrejötte előtt is foglalkozott zeneírással, és a saját élményeit megörökítő dalokat elő is adta, azonban szerette volna kitágítani a „singer-songwriter” típusú előadói lét kereteit. Így született meg a hattagú zenekar, amely az elmúlt években szinte az összes hazai fesztivál és klub színpadán fellépett.

A Lóci játszik dalok nagy része az elektronikus komponálás korában is a dalszerzés ősi jogai szerint „egyszál” gitárral születik, így azok akusztikus felállásban is remekül működnek, teret adva a zenekar számára a közönséggel való közvetlen kapcsolat kialakítására. A Fonogram-díjas együttes az utóbbi évtizedben a hazai könnyűzene egyik meghatározója. Kivételes, akusztikus hangszereléssel érkeznek az Örkény Kertre.

20:00 Örkény Esztrád

Az este záróprogramja az évről évre várva- várt Örkény Esztrád, a társulati tagok és meghívott (többek közt meglepetésvendég) zenészek koncertje. A társulatból mindenki, aki szeret énekelni, egy (aktuális) kedvenc dalát elénekelheti szólóban, vagy duó formájában. A 20 órakor kezdődő Esztrád mindig nagy siker, a színészeink közül pár kivétellel mindenki részt vesz benne.

A tagok minden évben nagy ambícióval készülnek erre az előadásra, amelynek különlegességét többek közt az adja, hogy csak ezen az estén látható, nem szokták megismételni.

Kisszínpad:

15:00 Elysians

Horváth Ákos – handpan és Kákonyi Árpád – zongora

„Sokan mondják, hogy a handpan-nek (hang, hangdrum) túlvilági békét sugárzó hangja van, ezért neveztük el a handpan-zongora repetitív improvizációkból épülő formációnkat az ókori görög mitológia boldog túlvilágáról, latinosan az Elysiumról.”

17:00 Rohmann Ditta szóló csellókoncertje

Bach, Ligeti és Casals művei

A komolyzene fontos eleme az Örkény Kertnek: Ligeti György születésének századik évfordulója előtt tisztelegve Rohmann Dittát kértük fel, hogy cselló szóló szonáták előadásával hozza közelebb az érdeklődő fülekhez Ligeti dallamainak megkerülhetetlen fontosságát. A koncerten az alábbi művek hangzanak el: 

Johann Sebastian Bach: C-dúr szvit

Ligeti György: Szóló szonáta

Pablo Casals: Madarak éneke

19:00 Műszak meg a Többiek
A fellépők között egy új, saját formációnak ismét teret adunk: A Műszak meg a Többiek zenekar a színház világosítótárának tagja, Petrik György által szerzett dalokat adja elő. A formációt Zsigmond Emőke, Petrik György, Almási Tamás és Kákonyi Árpád alkotják. A Műszak meg a Többiek tavaly nagy sikert aratott, idén 19 órakor ők lépnek fel a kisszínpadon.

Örkény Színház színpad:

14:00 Vackor

A gyerekprogram 14 órakor egy benti programmal is kiegészül, a színház nagyszínpadán Für Anikó és Mácsai Pál olvassa fel Kormos István meséjét, a Vackort, Egervári Mátyás cimbalomjátékának kíséretében.

15.30 Jelmez nélkül – Kadarkai Endre beszélget Kerekes Évával

17.00 Jelmez nélkül – Kadarkai Endre beszélget Zsigmond Emőkével 

A portréinterjúk kivételesen nemcsak a riporter kérdéseiből állnak. A társulat férfi tagjait is felkértük, hogy egy-egy kérdés erejéig ők is vegyenek részt a beszélgetés alakításában.

19:00 Jónás könyve

Babits Mihály elbeszélő költeménye, a Jónás könyve, melyet Csuja Imre előadásában hallgathat meg a közönség, már hagyomány az Örkény Kerten: minden évben teltházas a nézőtér.

Stúdió:

15:00 Mindentudás: Bíró Kriszta az elfeledett nőkről

A tavalyi nagy érdeklődésre való tekintettel idén Bíró Kriszta vezeti tovább az Elfeledett nők témakörében mélyebben elmerülni vágyókat.

„Van egy színésznő. Fiatal, tehetséges, szép. Van férje, kisfia. A színésznő novellákat ír, színdarabokat fordít. Szűkösnek érzi a neki adott kereteket. A színházában nem becsülik meg úgy, ahogyan ő elvárná. Ezt nyíltan és nyilvánosan szóvá is teszi. Összeütközésbe kerül direktorával, pályatársaival. Úgy dönt, külföldön próbál szerencsét. A híres kritikus újságcikkben ostorozza, amiért el akarja hagyni a magyar nyelvet és a magyar hazát. A színésznő mindennel dacolva útnak ered, nyakába veszi Európát, és igenis meghódítja a kontinens nyugati felének színpadait. Németül játszva válik valódi sztárrá.

És ez mikor történik? Hát több, mint 160 éve. A színésznőt Bulyovszky Lillának hívják. Érdemes rá, hogy emlékezete fennmaradjon. Már csak azért is, mert hiába a 160 év – mintha azóta mi sem változott volna.”

Stúdió előcsarnok:

16:00 Dal Csak Neked

Idén ismét szeretnénk különleges ajándékkal kedveskedni a bérletet váltó nézőknek: a jövőbeni közönség egy-egy tagja számára Máthé Zsolt és Herczeg Tamás duója ad elő egy dalt a Stúdió előcsarnokában, köszönetképpen, hogy támogatták vásárlásukkal a színházat.

Az idei Örkény Kerten szeretnénk ismét a jótékonyság fontosságára felhívni a figyelmet: a tavalyi sütivásáron felbuzdulva idén szendvicsvásárt szervezünk, melyet a Mad House Budapest Bisztró séfjével, Piszkor Norberttel a társulat színészei közösen készítenek el a Madách térre kihelyezett pultnál. A vásáron befolyt teljes összeget idén az Örkény Színházban szervezett  FreeSZFE Fesztivál kapja.