Sámánhagyományok – különleges archív anyagok és kamarakiállítás a Néprajzi Múzeumtól

Korábban nem hallgatható felvételeket és kapcsolódó kamarakiállítást mutat be a Néprajzi Múzeum. Diószegi Vilmos néprajzkutató helyszíni gyűjtéseiből származó hangfelvételek hallgathatók meg online, szibériai és mongóliai terepmunkáinak ritka fotódokumentumai pedig az épület előcsarnokában tekinthetők meg.

Diószegi Vilmos (1923–1972) néprajzkutató munkásságának központi részét képezte a szibériai és közép-ázsiai népek sámánhagyományainak kutatása és gyűjtése. Kivételes felkészültsége és személyisége lehetővé tette, hogy egyedülálló módon az 1950–1960-as években négyszer is járhasson kutatóúton Dél-Szibériában és Mongólia északi részein, és ezzel a második világháború után a terepmunkán alapuló magyar és nemzetközi Szibéria-kutatás folytonosságát is biztosította.

A szibériai sámánizmus elemeinek módszeres tanulmányozásával az ősi magyar vallás eredetének kérdését kívánta tisztázni.  Nagy szerepe volt abban, hogy a helyi értelmiség képviselői ráébredjenek saját kultúrájuk, és benne a sámánizmus értékeire egy olyan korszakban, amikor a helyi államapparátus üldözte és tiltotta a helyi kultúra tradicionális képviselőinek, köztük a sámánoknak, eposzmesélőknek a tevékenységét. Ezzel elősegítette a sámánizmus etnikai, nemzeti identitásban játszott szerepének megerősödését. A kutatóútjairól beszámoló tudományos-népszerűsítő köteteket, publikációit nemcsak az őt követő (magyar és nemzetközi) sámánkutató nemzedék képviselői, de általában véve a magyarság Dél-Szibériában és Észak-Mongóliában élő rokon népei iránt érdeklődő olvasóközönség is a meghatározó alapművek között tartja számon. Kutatásai és gyűjtései ily módon egyszerre kapcsolták össze Szibériát, Mongóliát és a Kárpát-medencét. Csaknem száz tárggyal, hangfelvételekkel és tizenhatezer fotóval gyarapította a múzeum anyagát.

A Néprajzi Múzeum türk országokkal való közös tudományos tevékenységének kitüntetett alkalma volt a Diószegi Vilmos születésének századik évfordulója alkalmából 2023. június 5-én szervezett nemzetközi tanácskozás a Néprajzi Múzeumban. A nemzetközi konferencia felidézte a nagy magyar sámánkutató személyiségét, méltó emléket állított kutatásainak, kutatási eredményeinek, valamint gyűjtéseinek, a Néprajzi Múzeumban őrzött tárgyi, fénykép- és hangzóanyagának. Diószegi Vilmos a múzeum Ázsia gyűjteményének felelős muzeológusaként dolgozott 1947-től egészen 1963-ig.

A konferencia apropóján vált hozzáférhetővé az intézmény honlapján a Diószegi Vilmos által gyűjtött hangzóanyag digitalizált értékes anyaga is.  A felvételek sámánénekeket és interjúkat tartalmaznak. A zenei felvételeket az elmúlt években a múzeum szalagdigitalizálási projektjének keretében sikerült átjátszani, ezeket most szintén online felületen teszi közzé a Néprajzi Múzeum. A hangfelvételek mellett megmutatják a szalagok fényképeit, és ahol lehetséges, a Diószegi Vilmos által készített vonatkozó jegyzőkönyvet is közreadják.

„Örömmel adjuk közre ezeket az eddig még soha nem hallott felvételeket” – mondja Pálóczy Krisztina főmuzeológus.  „A Néprajzi Múzeum terepkutatásai mellett a saját archívumában őrzött anyagokat is folyamatosan vizsgálja, digitalizálja. Az intézmény arra törekszik, hogy a kutatási eredményeket a hozzáférhetőség jegyében folyamatosan online közzétegye.” – teszi hozzá.

https://dioszegi.neprajz.hu/

Diószegi Vilmos sámánok nyomában címmel a Néprajzi Múzeumban megtekinthető egy fotókiállítás is, mely válogatást ad Diószegi terepen töltött hónapjaiból. Igyekszik bemutatni a bejárt vidékeket, a munkáját segítő szakembereket és sámánokat, valamint a gyűjtés körülményeit. Diószegi összesen kb. 3000 fotót készített, ebből ad rövid válogatást a kiállítás, két nagyobb csoportban: az egyikben a szibériai út képei vannak, a másikban a mongóliaiak. Mindkét csoport képeit a gyűjtést segítő ottani kollégák fotói vezetik be, a nagyobb rész viszont az „adatközlőkről”, azaz sámánokról szól. Különlegesség az a ritka felvétel, melyen Diószegi egy lóáldozatot bemutató sámán énekét rögzíti szalagos magnóval.

Képfelirat: Kokuev sámán. Szibéria, Szaján hegység, karagasz, 1958

Diószegi Vilmos sámánok nyomában / Vilmos Diószegi’s encounters with shamans

(fotókiállítás)

Szöveg, képválogatás: Bata Tímea, Wilhelm Gábor

Grafika: Hoffmann Tamás Boldizsár

,