Időutazás a szentendrei harangozó házában, Petőfivel

Online kiállításban kel új életre a megmentésre váró szentendrei Népművészetek Háza. A Ferenczy Múzeumi Centrum kiállítása virtuális időutazásra hív Szentendre legrégebbi épületébe Petőfi Sándor A helység kalapácsa című vígeposzának megidézésével.

A gazdag szerb kereskedőváros barokk épületei mellett igazi kuriózum ez a paraszti kultúrát idéző épület Szentendre belvárosában. A katolikus egyház gondozásában állt egyszerű, paticsfalú, gerendavázas, háromhelyiséges ház iskolaként működött a 18. században, de az 1840-es évektől már a mindenkori harangozó lakott benne. A Templomdombra vezető, titokzatos falépcső az ő munkáját könnyítette meg, közvetlen összeköttetést biztosítva a katolikus plébániatemplommal. 

A HARANGOZÓ HÁZA online kiállításban a harangozó életterét és mindennapjait ismerhetjük meg, betekintve a 19. század végi, 20. század eleji városi térbe, miközben a rekonstruált korabeli enteriőrbe helyezve Petőfi Sándor A helység kalapácsa vígeposza is meghallgatható.

A honlap vizuális világának megteremtésében a ház és a város adta tereken és látványokon túl főként a Ferenczy Múzeumi Centrum gyűjteményének tárgyait, dokumentumait és fotóit használták fel, az ötlet és a tartalom a Muzeológiai és Irodalmi Osztály munkája.

A kísérletező lendülettel alkotott, a látogatókat és a szakmai érdeklődőket változatos tartalommal váró, a felfedezői aktivitást motiváló virtuális kalandozás programozója a Digitális Képműhely, az üde és vonzó grafikai arculat tervezője Lázár Zsófia.

A helység kalapácsa a budapesti Vörösmarty Gimnázium tanulóinak és pedagógusainak előadásában hangzik el.

A harangozó háza online kiállítás az NKA Petőfi200 támogatásával készült.

A kiállítás itt érhető el: https://harangozo.digitaliskepmuhely.hu/

A Ferenczy Múzeumi Centrum kiállításai otthonról:

Online kiállítások: https://femuz.hu/online-kiallitasok/

Virtuális kiállítások: https://femuz.hu/virtualis-kiallitasok/

Forrás: Ferenczy Múzeumi Centrum