A halálsoron változott meg a gyilkos asszony élete – Folytatódik a Cella – Letöltendő élet

Gyilkos ez a szerelem – halljuk sokszor, és ebben a kijelentésben mindig van egy csipetnyi romantikus felhang. De hogyan lehet valóban ölni szerelemből? És aki megteszi, vajon megérdemli-e ezért a kivégzést, hiszen a halálos ítélet minden korban a legsúlyosabb büntetés volt a történelem során? A magyar jogrendben ez a büntetési forma 33 éve, 1990. október 24-én szűnt meg. A „Cella – Letöltendő élet” következő, „1990” című epizódja pontosan ezen a napon kezdődik.

A halálbüntetés végighúzódik az emberiség egész történetén. Első írásos nyoma Hammurapi babiloni király törvényoszlopán található: „szemet szemért, fogat fogért”.

A gyilkosok azonban nem mindig eredendően ádáz gonosztevők, hiszen gyakran a legszebb érzés, a szerelem is képes gyilkos indulatokat kiváltani az emberből. A szerelmi háromszögek szereplői is sokszor gondolták azt a történelem során, hogy valamelyik fél halála tesz majd pontot az ügy végére. A feleség eltette láb alól a férj szeretőjét, vagy a férj választotta a válás helyett a gyilkosságot. Ilyen esetekre számos példát tud hozni a kriminalisztika. Szeretőként pedig az idő haladtával keserédes lesz a lopott boldogság íze, és harmadik fejében és szívében is születhetnek gyilkos tervek.

Fotókredit: Megafilm/Hortobágyi Júlia

Az amerikai halálsoron lévő asszonyok közül minden 10. nő elkeseredett szerelmi indíttatásból ölt. Soccoro Cora ápolónő volt. Begyógyszerezve lőtte le fiait, mert ezzel akart fájdalmat okozni hűtlen férjének. Utána öngyilkosságot kísérelt meg, megmentették, majd 2002-ben gázkamrára ítélték. A 46 éves Kelly Renee Gissendaner volt Georgia államban hetven év után az első nő, akit 2015. február 25-én, méreginjekcióval kivégeznek. 1997-ben találták bűnösnek, miután férje, Douglas Gissendaner meggyilkolására bujtotta fel szeretőjét, Gregory Bruce Owent.

Amerikába a halálra ítéltek átlagosan 20 évet várnak a kivégzésükre. Vajon mi játszódik le bennük minden nap a halálsoron? Hányszor gondolnak az utolsó vacsorára, az utolsó szó jogára, az utolsó lélegzetvételre? És mi történik akkor, amikor megérkezik a kegyelem egy felmentés, vagy a halálbüntetés eltörlésének képében? A „Cella – Letöltendő élet” következő epizódjában a magyarországi halálbüntetés eltörlésével Zsuzsa új esélyt kap és egy lehetőséget, hogy a börtönpszichológusnak meséljen a gyilkosságról, amelyért halálra ítélték. A beszélgetések során azonban meglepő titokra derül fény és az élet értéke újra és újra megmérettetik.

Fotókredit: Megafilm/Hortobágyi Júlia

A Megafilm Service nyolc külön epizódból álló minisorozatának „1990” című epizódja május 1-jén, hétfőn este látható a Dunán a Kékfény után 21:35-kor.

Szereplők: Járó Zsuzsa, Mentes Júlia, Sipos Vera, Balázs Andrea, Viktor Balázs, Pataki Ferenc

Alkotók: Producerek: Helmeczy Dorottya és Kálomista Gábor, Rendező: Csillag Mano, Operatőr: Maly Róbert, Vágó: Poós A. Márton, Forgatókönyvíró: Várkonyi Zoltán, Sorozat koncepció: Bendi Balázs, Zeneszerző: Moldvai Márk, Látványtervező: Valcz Gábor, Jelmeztervező: Breckl János+, Főcímdal: Zséda