Közel félszáz óvónővel a mesésebb ovis hétköznapokért

2023. április 21-re a Móra Kiadó workshopot hirdetett óvodapedagógusoknak, melyen a résztvevők több hazai szakember friss módszereit, gyakorlati javaslatait ismerhették meg.

Fotó: Móra Kiadó

Dr. Gyarmathy Éva klinikai és nevelés-lélektani szakpszichológus megmutatta, hogy teremthető megismerő-fejlesztő környezet az óvodások számára hogyan biztosítja a saját tevékenységen alapuló tapasztalatok, az önirányítás, az idegrendszeri harmónia és a tanulási képességek fejlődését, a személyiség egészséges formálódását.

Szloboda-Kovács Emese gyógypedagógus az impulzus kontrollal, vagyis a kitartás fejlesztéséhez és fenntartásához, valamint a célok sikeres megvalósításához szükséges technikákkal ismertette meg a hallgatókat.

Gyakorló egyetemi oktatók: Bereckiné Dr. Záluszki Anna, Dr. Szinger Veronika, Dr. Galuska László mutatták be különböző gyakorlatokon keresztül azokat a köteteket, melyekben tematikus fejezetekbe rendezve találhatnak az óvodapedagógusok kortárs és klasszikus meséket, verseket csoportonkénti bontásban tevékenységeik színesítéséhez.

Az ELTE TÓK Neveléstudományi Tanszékének oktatói, Kerekes Valéria és Böddi Zsófia rámutattak arra, hogy a játékfejlődés különböző állomásai, a játékokban rejlő szociális-, verbális- és kognitív készségfejlesztési módok, hogyan segítik a differenciálást és adnak lehetőséget a fejlesztésre az óvodai hétköznapokban.

Táncsics Judit, pszichológus, a Plukkido társalapítója megismertette a résztvevőkkel, hogy a Plukkido pszichológiai és pedagógiai alapokra épülő módszere hogyan használja a fantáziavilágot a gyerekek kompetenciaérzésének növelésre és a csoportban lévő feszültségek csökkentésére.

Fotó: Móra Kiadó

A résztvevők az előadások szüneteiben kipróbálhatták Európa egyik legkedveltebb, oktatásban is több országban használt fejlesztőjátékát, a LÜK-öt, mely nem csak a 3-10 éves korosztály logikai gondolkodását, ügyességét és kitartását fejleszti, de lehetőséget ad játékos iskola-előkészítésre, az önálló feladatmegoldás és önellenőrzés gyakorlására is.

A jelenlévők az új módszereket elméleti hátterének megismerése után segítséget kaptak az előadóktól ahhoz, hogy ezek gyakorlati lépéseit beépítsék saját pedagógiai programjukba.

„Nagy öröm volt számunkra ez az igazán tartalmas és a résztvevők aktivitásának köszönhetően abszolút eredményes nap. Hálásak vagyunk mind az előadóknak, mind a hallgatóknak, hogy eljöttek a budapesti 6színbe erre a szakmai eseményre. Bízunk benne, hogy az elkövetkező években további pedagógusoknak mutathatjuk be magyar és nemzetközi szakértők előremutató, világszínvonalú módszereit nem csak a MóraEDU pedagógusoknak szóló módszertani könyveink keresztül, de ehhez hasonló ingyenesen látogatható, gyakorlatorientált szakmai napokon keresztül is.” – mondta el Török Ágnes a Móra Kiadó edukációs szerkesztőségének vezetője.

Forrás: Móra Kiadó