Rokonokkal zárja az évadot a Szegedi Nemzeti Színház

Megtartotta a 2022/23-as évad utolsó olvasópróbáját a Szegedi Nemzeti Színház: Móricz Zsigmond klasszikusát, a Rokonokat Szikszai Rémusz rendezésében május 19-től a Kisszínházban láthatja a közönség.

Olvasópróba

Olvasópróba

Barnák László főigazgató azzal nyitotta meg az olvasópróbát, hogy bár az eredetileg április közepére tervezett bemutató a téli bezárás miatt az évad végére tolódott, mindenképp szerette volna idén műsorra tűzni a produkciót. Megírása óta folyamatosan aktuális mű, hiszen a Móricz által ábrázolt emberi sajátosságok, szituációk a világ bármely pontján érvényesek. A darab rávilágít arra, hogy a tudás, a szorgalom és a tehetség nem minden esetben elegendő a boldoguláshoz, hanem előfordul, hogy a rokoni kapcsolatok kiaknázása révén lehet hatalomra szert tenni.

Szikszai Rémusz rendező

Vörös Norbert dramaturg

Szikszai Rémusz nem első alkalommal dolgozik a társulattal, az ő nevéhez fűződik rendezőként a Szegedi Nemzeti Színház nagy sikerű Nagyon, nagyon, nagyon sötét dolog című előadása. Móricz Zsigmond munkássága közel áll hozzá, a Rokonok ráadásul napjaink valóságát tükrözi, az elmúlt közel száz évben az emberi gyarlóság nem változott. Vörös Róbert dramaturggal együtt a Rokonok összes adaptációját elolvasták, de azt érezték, személyesebbé kell tenniük, hiszen „személyes ügy arról beszélni, hogy most mi van, és a legfontosabb feladatunk” – mondta a dramaturg.

Az új szöveg dinamikáját Bagossy Levente folyton változó, folyamatosan mozgó díszlete hivatott erősíteni, míg Papp Janó gyönyörű, részletgazdag, korhű jelmezei megelevenítik az elegáns, egyben urizáló világot.

Részletek: www.szinhaz.szeged.hu/bemutatok/rokonok

Bagossy Levente díszlettervező

Forrás: Szegedi Nemzeti Színház