Modern műalkotások pop-up kiállítása és tavaszi kulturális programsorozat Újbudán

Április elejétől a tavasz nyitányaként kortárs kiállítás és aukció, valamint izgalmas művészeti programsorozat várja az Allee Bevásárlóközpontba látogatókat. A „Közös nyelvünk a művészet” pop-up kiállítás során hétköznapi használati tárgyak felhasználásával létrehozott műalkotásokat fedezhetünk fel. Ezzel párhuzamosan Mondd! Lásd! Halld! címmel áprilisban három szombati napon az érzékelés köré épülő szórakoztató programok várják az érdeklődőket: inspiráló beszélgetéseket hallgathatunk ismert művészekkel, valamint koncertekkel és a mesterséges intelligenciát használó képalkotási lehetőségekkel is készülnek a szervezők.

Fotó: Allee / Kámán Albert

A művészetet nem kell leválasztani a hétköznapok világáról, és beemelni azt minden esetben egy galériába vagy múzeumba – erre kíván reflektálni a „Közös nyelvünk a művészet” tavaszi programsorozat. „Hiszünk abban, hogy a művészet mindenkié, és egy univerzális, közös nyelv része, ami előmozdíthatja egymás megértését” – mondta az esemény kapcsán Bernád Judit, az Allee Bevásárlóközpont igazgatója.

Fotó: Allee / Kámán Albert

Az Art is Business-szel együttműködve, öt művész, a bevásárlóközpont üzleteiben megtalálható hétköznapi, használati tárgyak felhasználásával is készült, modern műalkotásaiból láthatunk pop-up kiállítást az Allee átriumában. A látványos időszaki tárlat április 1-jén indul, központi eleme pedig egy majd 10 négyzetméteres, a Húsvét-szigetek híres ember arcú szobraira utaló moai arc-installáció, ami legnagyobb részben az üzletek által felajánlott termékekből született meg. A művészek között van aki a bevásárlóközpont régi, kedves kabala figuráját, a neonzöld plüss békát használta fel alkotásához, szemléltetve, hogy minden generációnak megvan a kedvenc játékfigurája, míg egy másik alkotónak a GAS üzlet biztosított nadrágokat, amelyek átlényegülve a Rorschach-teszt ismert foltjait idézik. A műalkotásokat aukcióra bocsátják, a befolyt összeggel pedig a XI. kerületi MU Színház Egyesület jövőbeli projektjeit támogatják.

Fotó: Allee / Kámán Albert

A kiállítással párhuzamosan Mondd! Lásd! Halld! címmel áprilisban, három szombati napon ismert kortárs művészek az érzékelés köré épülő szórakoztató programokkal várják az Allee-ba látogatókat. Minden művészeti ág teret kap, legyen szó költészetről, zenéről, irodalomról vagy éppen a mesterséges intelligenciát alkalmazó képalkotásról. Április 15-én, a Mondd! napon Fiala Borcsától, Balatoni Józseftől és Szendrői Csabától halhatunk inspiráló történeteket a Bátorságok Könyve kezdeményezés keretén belül, Simon Márton slammer pedig zenei kísérettel adja elő műveit. Április 22-én A Halld! nap keretén belül a Pálferis Kamarakórus, Neumann Balázs jazz-zongoraművész és a XI. kerületi Készenléti Rendőrség fúvószenekara lép fel, a könnyedebb zenei műfajok kedvelőinek pedig Henri Gonzo koncertje lehet izgalmas program. Április 29-én, a Lásd! napon a mesterséges intelligencia technológiáját használva egyedi képeket alkothatnak a látogatók, de portré- és karikatúra rajzoló is várja az érdeklődőket.

Fotó: Allee / Kámán Albert