A metró gyermeki misztikuma

Amikor a gyermeki képzelőerő szabadon szárnyal, még egy olyan hétköznapi témát, mint egy építési beruházás is képes kiszabadítani a mindennapok megszokott szürkeségéből. Az M3 metrófelújítás más nézőpontból című, harmadik és egyben utolsó alkotói pályázatunk nem várt sikerrel zárult. A március 1-jén tartott díjátadót óriási érdeklődés kísérte.

Az alkotói pályázatot a BKV Zrt. Metró Felújítási Projekt Igazgatósága írta ki és a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria támogatta. Az együttműködés az első pillanattól egyértelmű és természetes módon zajlott, hiszen a Galéria örömmel áll minden olyan kezdeményezés mellé, aminek fókuszában a gyermeki alkotótevékenység buzdítása jelenik meg.

Az M3-as metrófelújítás a budapestiek életét, közlekedését nehezíti meg több mint öt éve, de ez a komplex, kíváncsi szemek elől elzárt területen zajló munkafolyamat hamarosan véget ér, így 2018 és 2020 után még utoljára, 2022-ben is alkotói pályázatot hirdettünk. Szerettük volna más perspektívában látni mindazt, ami nekünk, akik a metró rekonstrukcióját irányítják közel nyolc éve az életünk része. Az a misztikus világ, ami a föld alatt található, számunkra bármikor látható és megoldásra váró feladatokat jelent, most az alkotások révén azonban újra rácsodálkoztunk milyen különleges a helyzetünk.

A gyerekek és fiatalok megmutatták nekünk, hogy a metró egy titkokkal teli labirintus, ami a gyereklélek számára egy élménypark erejével ér fel. Az alkotások összességében egy teljes városi társadalmi tablóvá válnak; az anyukák és apukák babakocsival, a kerekesszékkel vagy bottal közlekedők, a kutyások, a telefonozó tinik, a gördeszkás kamaszok, de a királyfik és királylányok és a teljes állatkert is. Készültek megrendítő alkotások, ahol például a szerelvényben gépfegyveres katona áll, ahol lebombázott, felgyújtott házakat ábrázolnak utalva a metró menedéket nyújtó szerepére.

Az ország egész területéről érkeztek pályaművek összesen 492 alkotás. A beküldött munkák változatos technikával készültek, a színes ceruzarajzoktól, a krétarajzokon át, a tempera- és akrilfestményekig, de kollázsok, makettek, filmek és animáció is színesítik a palettát. A pályázati anyag nemcsak számában, minőségében is szintet lépett a korábbi évekhez képest, ez köszönhető a számos művészeti iskola és felkészítő tanár támogatásának.

Az alkotásokat szakértő zsűri értékelte és bírálta, név szerint Rumi Rózsa festőművész, művésztanár, Garami Gréta művészettörténész, a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria igazgatóhelyettese, Labrosse Daniel francia-magyar képzőművész. Döntés született arról, hogy a helyezett munkákon kívül is érdemes megmutatni a figyelemre méltó alkotásokat az érdeklődők részére, így több mint száz alkotás látható.

A Galériában március 1-jén délután teltházas rendezvényt tartottuk, a díjátadóra és kiállítás megnyitóra az ország különböző pontjáról érkeztek egészen Soprontól Nyíregyházáig, gyerekek, fiatalok, szülők, pedagógusok. A megjelenteket Bősz Anett főpolgármester-helyettes, Bolla Tibor a BKV Zrt. vezérigazgatója köszöntötte, a szakmai értékelést pedig Garami Grétától hallhatták. Majd elérkezett az eredményhirdetés, az elismerő oklevelek, ajándékok átadása.

A szakmai díjazáson kívül különdíjat adott át többek között Bősz Anett főpolgármester-helyettes, Bolla Tibor a BKV Zrt. vezérigazgatója, Dr. Walter Katalin a BKK Zrt. vezérigazgatója, Radnay Tibor metró felújítási projektigazgató, és Garami Gréta a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria igazgatóhelyettese. Bőkezű támogatóinknak köszönhetően az alkotók sok-sok értékes ajándékkal és talán egy óriási élménnyel gazdagodtak.

Mindenkinek köszönjük, aki időt szentelt az M3 metró és metrófelújítás megismerésére és gratulálunk az alkotóknak!

A kiállítás megtekinthető március 2-11 között a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériában.

Forrás: BKV Zrt.

,