„Kecses, rokokó keretbe belekomponált végtelen” – Werther a Müpában

Szerző: Tóth Judit Nikoletta

Február 22-én este a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Vashegyi György vezényletével, a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola növendékeivel kiegészülve olyan élvonalbeli énekesek főszereplésével töltötte meg a Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermet, amelyre ritkán van példa.

© Csibi Szilvia

A karmester korábbi produkcióiból ismert nemzetközi énekesek: Véronique Gens, Tassis Christoyannis, Hélène Carpentier, Thomas Dolié, Matthieu Lécroart, Artavazd Sargsyan és Laurent Deleuil Massenet egyik leggyakrabban játszott négyfelvonásos operának, a Werther szereplőinek bőrébe bújtak. Az Édouard Blau, Paul Milliet és Georges Hartmann által írt szövegkönyv Goethe: Az ifjú Werther szenvedései című regénye alapján készült el, még 1890-es évek elején.

Az opera, amely alapvetően a közel 80 évvel korábban megjelent, nagyon sikeres regény történetmenetét vette át, nem csupán a Nemzeti Filharmonikusok Zenekar tökéletes előadása és a világ egyik legjobb akusztikájú hangversenytermének köszönhetően volt nagyon különleges élmény. A két felvonásra osztott, teltházas előadásban a zenekar színpadot betöltő elhelyezkedése előtt felállt, tökéletes hangtechnikájú énekesek mozdulatlansága is azzá tette az élményt.

© Csibi Szilvia

Az, hogy a francia nyelven énekelt, magyar felirattal kísért előadás cselekménye úgy mozdult az énekesek előadás alatti teljes mozdulatlanságában, hogy az még a szerelmi jelenetek alatt sem okozott hiányérzetet. Az egymástól távol, a közönséggel szemben ülő, és szólója alatt kivétel nélkül felálló énekesek előadásmódja szinte nélkülözte a klasszikus nonverbális kommunikáció minden elemét. Ez mégsem csorbította az érzelmek intenzitásának, a cselekmény előrehaladásának az átadását, még inkább a zene, a hangszeres és az emberi hangon keresztüli érzelemátadás befogadására is szolgált. Az, hogy mindebben volt némi modorosság, az az előadás komolyságának köszönhető. Az idén centenáriumot ünneplő, hazánk egyik vezető, több mint 300 külföldi fellépést is maga mögött tudó szimfonikus zenekara úgy töltötte meg a Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermet érzelmekkel, ezáltal hallgatósággal, ahogy azt több száz évvel ezelőtt az író, és a regényéből operát komponáló zenész is elképzelte.

*A cím idézőjelben lévő része Legeza Ilona Goethe: Az ifjú Werther szenvedései című könyvismertetőjéből lett kiemelve.

© Csibi Szilvia

https://www.filharmonikusok.hu/koncertek/werther/