Fergeteges folklórünnep – Gyermekkoncerttel, táncházzal és gálaműsorral várja a nézőket A népzene ünnepe

Bár lehet, hogy február első vasárnapján a tavasz még nem köszönt be, A népzene ünnepe a Müpában így is gondoskodik majd a jókedvről és mulatságról. A 2008 óta megrendezett esemény gyermekműsorral, táncházakkal és koncertekkel mutatja be a hazai folkzenét jellemző sokszínűség megannyi árnyalatát. 

Básits Branka

Az egész napos folklórkavalkádot Páll Éva és zenekara nyitja majd, akik az egész család számára élvezhető táncos műsorral készülnek. A Míves Mesterségek, ahogy a neve is mutatja, a régi népi foglalkozásokat mutatja be népdalok, mondókák és mesék segítségével: lesznek itt kenderfonó asszonyok, vásznat szövő takácsok, ruhát varró szabók, de feltűnnek cipészek és csizmadiák, fazekasok és kovácsok, molnárok és pékek is. A műsor furfangos felépítésének köszönhetően a legkisebbek is találkoznak benne ismerős dolgokkal, de a nagyoknak is tud újdonságot mutatni, mindeközben pedig a felnőttek is jókat kacaghatnak.

Borbély Mihály
MORDÁI © Martin Wanda

Az ünnep persze nem ünnep gála nélkül: ahogy azt a nézők már megszokhatták, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben ezúttal is a műfaj legjava váltja majd egymást a színpadon a házigazda, Eredics Gábor szakértő tolmácsolásával. Előtte 18 órától az Előcsarnokban a magyarországi és közép-európai autentikus cigány kultúrát és hagyományokat ápoló Khamoro együttes és vezetőjük, Farkas Zsolt cigány táncháza várja a nézőket, akik így tökéletesen ráhangolódhatnak a kétszer hatvanperces gálaműsorra.

Páll Éva – Míves Mesterségek

Az esti fellépők sorát az új népiénekes-generáció egyik legnagyobb tehetsége, Básits Branka nyitja, aki szerb népzenei örökségét idézi meg nemrégiben megjelent első saját lemezének anyagából. Az őt követő Tímár Sára nevét már jól ismerheti a közönség, hiszen a Junior Prima díjas énekesnő számtalan formációban – köztük a legendás Sebő együttes és a Dalinda énekegyüttes tagjaként – lépett már színpadra. Zenekarával ezúttal Ének a határtalanról című negyedik albumának dalaiból ad ízelítőt. A gála első részét egy igazi nagyágyú, a hazai etnojazz egyik legnagyobb formátumú fúvósa, a Vujicsics együttesből is ismert Borbély Mihály zárja majd. A szusszanásnyi szünet után a ’60-as, ’70-es évek magyar népzenei vonulatokkal kísérletező együtteseinek repertoárjából táplálkozó folk-rock-zenekar, a MORDÁI tesz arról, hogy a hangulat megmaradjon. Őket a hazai népzenei mozgalom elismert fiatal muzsikusaiból álló, a rögtönzésektől sem megriadó Magyar Banda követi, az estet pedig a beás cigányzenét játszó Kanizsa Csillagai fergetegesnek ígérkező műsora zárja.

Budapest Mezőség Band – Táncház
Khamoro – Cigány táncház

A jó hangulat pedig nem ér véget, hiszen akárcsak előtte, a gálaműsor után is táncház várja a nézőket. A megfelelő levezetésről 22 órától a kifejezetten táncházakon muzsikáló Budapest Mezőség Band gondoskodik majd.

A magyarországi táncházmozgalomról szóló blogbejegyzésünket itt olvashatja: https://mupa.blog.hu/2023/01/13/folklorlazban_a_magyarok

Tímár Sára

A népzene ünnepe – A táncháztól a világzenéig

2023. február 5. vasárnap 19:30 — 22:00

Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Közreműködők: Básits Branka, Tímár Sára és zenekara, Borbély Mihály Polygon, MORDÁI, Magyar Banda, Kanizsa Csillagai

Házigazda: Eredics Gábor

Az esemény Facebook-oldala: https://www.facebook.com/events/629094248696113/

További információk és jegyek: http://bit.ly/3ZZMHD9

Míves Mesterségek – gyermekkoncert

2023. február 5. vasárnap 15:00 — 16:00

Üvegterem

Közreműködők: Páll Éva mese, ének, hegedű; Bolgovics Gergő ének, tánc; Kovács Márton hegedű; Kerékgyártó Gergely brácsa, citera; Barcza Zsolt harmonika, cimbalom; Bartók József nagybőgő, ütőgardon

További információk: http://bit.ly/3kqXmq6

A rendezvényre a belépés díjtalan.

Cigány táncház – Khamoro / Farkas Zsolt

2023. február 5. vasárnap 18:00 — 19:00

Átrium (Előcsarnok)

További információk: http://bit.ly/3krxFpj

A rendezvényre a belépés díjtalan.

Magyar táncház – Budapest Mezőség Band / Kalász Máté

2023. február 5. vasárnap 22:00 — 23:00

Átrium (Előcsarnok

Budapest Mezőség Band: Kalász Máté, Kovács Márton, Fekete Márton „KisPuma”, Fekete Antal „Puma”, Lelkes András

További információk  http://bit.ly/3wikWba

A rendezvényre a belépés díjtalan.

Forrás: Müpa