Hatalmas sikerrel zárult a Nemzeti Filharmonikus Zenekar japán turnéja

Befejeződött a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Japánban tartott turnéja, ahol az elmúlt 12 napban öt városban, összesen hat koncertet adott. A Japan Arts ügynökség által szervezett turné valamennyi koncertjét az idén 83. életévét betöltő Kobajasi Kenicsiró vezényelte Japán legnevesebb hangszeres művészeinek közreműködésével: Mariko Senju hegedűművésznővel, Ikuyo Nakamichi és Mao Fujita zongoraművészekkel. A programsorozatban Beethoven, Bruch, Dvořák és Csajkovszkij művei hangzottak el.

© norisogaphoto

A turné állomásai között volt Tokió, ahol a 2000 férőhelyes Suntory Hallban két egymást követő napon, különböző műsorral adott a zenekar teltházas hangversenyt. A koncerten jelen volt a tokiói magyar nagykövet, Palanovics Norbert is. Ezt követően tovább utaztak Fukuokába, Nagoyába és Kamakurába. A hangversenysorozat Oszakában ért véget.

© norisogaphoto

Mali István vezető zenekari menedzser elmondása szerint az ismét fenyegető vírus miatt a japánok nagyon elővigyázatosak, a zárt terekben kötelező a maszkviselés. Ennek ellenére minden előadás teltházas volt, a közönség, Japánban szokatlan módon,  hatalmas ovációval, hangos tetszésnyilvánítással ünnepelte a zenekart, ráadást követelve. Több alkalommal előfordult, hogy az együttes levonulása után Kobajasi mester kézenfogva visszament a zenekar néhány tagjával, mert a közönség nem akarta elhagyni a hangversenytermet. Megható volt, hogy a kijáratnál többen sorfalat állva, tapssal búcsúztatták a zenekar tagjait.

© norisogaphoto

Kobajashi Kenicsiró a rá jellemző fantasztikus energiával, lelkesedéssel dirigálta az összes hangversenyt, csodálatos légkört teremtve minden alkalommal. Végig maszkban vezényelt a turnén, de az utolsó koncerten önfeledten levette azt. A zenekar különösen hálás volt ezért a gesztusért.

© norisogaphoto

A hazai közönség a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral legközelebb február 10-én a Zeneakadémián találkozhat „Német géniuszok” című hangversenyén. https://www.filharmonikusok.hu/koncertek/nemet-geniuszok/

© norisogaphoto

Forrás: Nemzeti Filharmonikus Zenekar