Cristian Mungiu Budapesten – az R.M.N. premier előtti vetítése és retrospektív vetítéssorozat

2023. február 16-án kerül a magyar mozikba Cristian Mungiu új filmje, az R.M.N.. A bemutatót megelőzően a forgalmazó, a Cirko Film és a Budapesti Román Kulturális Intézet premier előtti vetítést rendez a Puskin moziban, amelyen a rendező és a film két magyarul beszélő főszereplője is részt vesz. Ezt követően az Uránia Nemzeti Filmszínházban retrospektív vetítéssorozatot tartanak Mungiu korábbi filmjeiből.

Az R.M.N. premier előtti vetítése február 8-án, csütörtökön este 19 órakor kezdődik a Puskin moziban. Az eseményen a rendező, Cristian Mungiu és a film két szereplője, Moldován Orsolya és Judith State is részt vesznek, majd a vetítés után Dragomán György íróval és Gyenge Zsolt filmesztétával beszélgetnek. A szervezők az angol nyelvű kerekasztal-beszélgetéshez szinkrontolmácsot biztosítanak.

A rendező korábbi filmjeit bemutató retrospektív vetítéssorozatot február 9. és 12. között rendezik meg az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Az eseménysorozat a 2007-ben keletkezett, 4 hónap, 3 hét, 2 nap című film vetítésével kezdődik február 9-én csütörtökön 19:30-kor. 10-én, pénteken az R.M.N.-ből tartanak még egy premier előtti vetítést, ezt szombaton 16:30-kor a Dombokon túl követi, végül vasárnap 16:30-kor az Érettségi című filmet nézheti meg a közönség.

Az R.M.N. Cannes-ban mutatkozott be. Cristian Mungiu, a román új hullám egyik legfontosabb képviselője gyakori vendég a filmfesztiválon: itt mutatták be az Arany Pálmát nyert 4 hónap, 3 hét, 2 nap, a Mesék az aranykorból, a legjobb forgatókönyv díját nyert Dombokon túl és a legjobb rendező díjával elismert Érettségi című filmjeit is. Az R.M.N. többnyelvű alkotás: románul, magyarul, németül, angolul és franciául is beszélnek benne, szereplői között pedig a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának magyar színészei is megjelennek.

Az R.M.N.-ről:

Közeleg a karácsony. Matthias külföldről tér vissza a havasok között fekvő erdélyi szülőfalujába. A férfi aggódik fia, Rudi miatt, és minden vágya, hogy viszontláthassa egykori szerelmét, Csillát. A faluban valami megfoghatatlan nyugtalanság és irracionális rettegés honol. Amikor a péküzembe, ahol Csilla dolgozik, felvesznek két messziről érkezett alkalmazottat, felszínre törnek a korábban rejtett indulatok. 

Program:

február 8. szerda 19.00 Puskin mozi: R.M.N. – premier előtti vetítés, majd beszélgetés a rendezővel és a színészekkel

február 9. csütörtök 19.30 Uránia Nemzeti Filmszínház 4 hónap, 3 hét, 2 nap (2007)

február 10. péntek 19.30 Uránia Nemzeti Filmszínház R.M.N. (2022, premier előtt)

február 11. szombat 16.30 Uránia Nemzeti Filmszínház Dombokon túl (2012)

február 12. vasárnap 16.30 Uránia Nemzeti Filmszínház Érettségi (2016)  

Jegyvásárlás a beszélgetéssel egybekötött premier előtti vetítésre itt lehetséges.

A retrospektív sorozat vetítéseire és az R.M.N. február 10-i vetítésére itt kaphatók jegyek.

Forrás: Cirko Film