A magyar kultúra napja a Várkert Bazárban

Január 22-én lesz éppen 200 éve, hogy Kölcsey Ferenc letisztázta a Himnusz kéziratát. A magyar kultúra napján különleges irodalmi beszélgetéssel egybekötött zenés felolvasószínház eleveníti fel a ma már kívülről fújt sorok történetét és kapcsolatát a mával. A Várkert Irodalom évadnyitó Aposztróf eseményének Nagy Tímea olimpiai bajnok és Szervét Tibor színművész lesz a vendége. A kulturális értékeinknek szentelt napon hagyományőrző kézműves foglalkozás is várja majd a családokat.

Becze Szilvia, Juhász Anna

Vajon mennyire ismerjük a Himnusz történetét és mit üzen nekünk ma, 200 év elteltével? A Himnusz 200 – Egy vers kétszáz élete című zenés irodalmi esten Juhász Anna irodalmár Becze Szilviával beszélget a versről, a kapcsolódó zeneműveket pedig a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának művészei adják elő.

Kézműveskedés a Várkert Bazárban

A fordulatos történeti háttér mellett arra is keressük a választ, mit jelentett Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó életében az a pillanat, amikor a dobogó legfelső fokára felállva hallgathatta meg a Himnuszt. Szervét Tibor színművész pedig nemcsak a magyar irodalom kapcsolódó műveit szólaltatja meg, de azt is elárulja, mit üzen ma egy művész számára a szilveszteri előadás után felcsendülő Himnusz.

Nagy Tímea © Andreas Rentz/Bongarts/Getty Images

A magyar kultúra napján a családokat is várjuk ingyenes kézműves foglalkozásainkra, ahol a gyerekek játékos formában ismerkedhetnek meg kulturális örökségünkkel. Népi kirakó készülhet majd a mezőtúri fazekasság elemeiből és beregi keresztszemes hímzéssel lehet egyedi könyvjelzőt alkotni. Kicsik és nagyok egyaránt megismerkedhetnek gyöngyfűzés közben a sárközi viselet színeivel, vagy a cifraszűr-mintás díszítéssel, a hagyományos kékfestés motívumaival pedig akár saját textilbabát is lehet majd készíteni.

Szervét Tibor, Kölcsey Ferenc

Szintén január 22-én egy jól ismert magyar népmese, A só feldolgozásával várják a gyerekeket egy interaktív bábos előadásra, este pedig Szabó Magda fordulatos életét tárja fel a Szelíden és szilárdan című előadás, amelyekre azonban már minden jegy elkelt.

A magyar kultúra napja a Várkert Bazárban
(január 22., vasárnap – Várkert Bazár)

Forrás: Várkert Bazár