Cirkuszhercegnő – Kálmán Imre közkedvelt operettje autentikus helyszínen

A háromfelvonásos Cirkuszhercegnő Kálmán Imre egyik legtöbbet játszott operettje a Csárdáskirálynő és a Marica grófnő után. Az október 29-én bemutatásra kerülő darab helyszíne a cirkusz, Moravetz Levente a színhelyhez modernizálta az operettet, ezért az előadás szerves részét adják az akrobata számok és a látványos lovas produkciók. A színház, a zene, és a sokoldalú cirkuszművészet ilyen összekapcsolása különleges élményt nyújt a nagyközönségnek.

© Perczel Adrienn

Korábban már meghatározták ezt az új műfajt: a „SzínCusz”-t. Végigizgulhatjuk Fedóra hercegnő és Mr. X. – Lőrincz Judit és Buch Tibor alakításában – szerelmi vívódásait. Jókat nevethetünk a két nagyszerű színművész – Fodor Zsóka és Besenczi Árpád – szócsatáján, megfigyelhetjük Vladimir nagyherceg – Götz Attila – ármánykodását, vagy izgatottan nézhetjük Ifj. Richter Józsefnek, a világ legfiatalabb cirkuszigazgatójának lélegzetelállító lovas szaltóit.

A cirkusz világa igen titokzatos: a porondon csillogó jelmezben pompázó akrobata a mindennapokban szakadt ruháját varrja, a teli szájjal nevetgélő bohóc igazából bánatos, szomorú, a közönséget uralma alá vonó műlovas pedig valójában szerelmét sirató katonatiszt. Aki ragaszkodik hozzá, hogy a színfalak mögé kerüljön, vagy esetleg úgy gondolja, hogy megtévesztheti az álcázás mestereit, könnyen hoppon maradhat. Ahogy az lenni szokott, a valódi érzelmek végül még ezen a nyüzsgő helyszínen is győzelmet aratnak.

© Perczel Adrienn

A világhírű nagyoperett ősbemutatóját 1926. március 26-án tartották a bécsi Theater an der Wienben. Ezt alig fél év múlva, 1926. november 24-én követte a hazai, budapesti premier, az akkori Király Színházban. A szerző, ahogy ő állítja, élete legfontosabb zenei anyagát készítette el, hiszen a szövegkönyv mintegy 150 oldal terjedelmű, a hangszerelés pedig hat hónapig tartott.

A Cirkuszhercegnő egyedi formában való bemutatása a Moravetz Produkció és a Magyar Nemzeti Cirkusz közös együttműködésében jött létre. Egy vérbeli családi produkcióról beszélhetünk, ahol nagyszülő, szülő és gyermek közös, felhőtlen szórakozása garantált.

SZEREPLŐK:

Palinska Fedóra hercegnő – Lőrincz Judit
Mr. X – Buch Tibor
Artista művész – Ifj. Richter József, Arany Bohóc, Arany Pierott, valamint Hortobágyi Károly díjas
Sergius Wladimir nagyherceg – Götz Attila
Slukkné, az „István főherceg” szálloda tulajdonosnője – Fodor Zsóka
Gyula bácsi, főpincér – Besenczi Árpád, Jászai díjas
Tóni – Fritz Attila
Mabel – Szűcs Enikő

Időpont: október 29. 18 óra

Helyszín: Magyar Nemzeti Cirkusz sátra, (1224 Budapest, Barackos út 110.)

,