Mi a népmesék titka, és hogyan lehet újragondolni ezeket a történeteket? – A Bookline Kids szeptemberi könyvajánlója

Ma már nemcsak a klasszikus történetek határozzák meg a gyerek- és ifjúsági könyvek kínálatát, számos kortárs mesét, valamint több ismeretterjesztő kiadványt is találhatunk a könyvesboltokban és a webáruházak felületein, továbbá teret nyertek maguknak azok a kötetek is, amik valamilyen módon újragondolják, modernizálják a népmeséket. A Bookline Kids gyerekkönyvajánló program szeptemberben egy ilyen alkotást mutat be, Zalka Csenge Virág A Százegy ajtajú palota című mesekönyve ugyanis megőrzi a népmesei elemeket, de sikeresen ötvözi azokat a mai gyerekek számára izgalmas témákkal.

Dr. Zalka Csenge Virág 2006 óta járja a világot hivatásos mesemondóként, Magyarországon és Amerikában is több népmesegyűjteménye, mesemondásról szóló kézikönyve jelent meg, a szélesebb nyilvánosság 2020-ban ismerhette meg, amikor a HUBBY az Év Gyerekkönyvírójának választotta. Mesekönyvei a magyar és a nemzetközi népmesekincs gazdag világából adnak egyéni és izgalmas válogatást. Legújabb, A százegy ajtajú palota című kötetéhez a világ számos pontjáról – Görögországból, a skandináv térségből, a Zöld-foki szigetekről és más különleges helyszínekről –válogatott meséket, mesetöredékeket, majd gondolta újra úgy, hogy a népmesékben megszokott fordulatok, karakterek és egyéb sokak által kedvelt mesei elemek ne sérüljenek.

A népmesék ugyanis fontos szerepet töltenek be a gyerekek életében: varázslattal, fantáziával töltik meg a mindennapokat, emellett pedig számos olyan normával, üzenettel, tanulsággal látják el őket, amik viszonyítási pontként szolgálhatnak a hétköznapok során, továbbá pszichológiai vonatkozásai is vannak. Feszültséglevezető és személyiségfejlesztő hatással bírnak, illetve segíthetik a legkisebbeket az előttük álló problémák megoldásában.

„A régi történeteknek van egy időtlensége, egy mesei nyelvezete, ami kiemel minket a mindennapok valóságából – de közben segít is, hogy az igazán fontos, emberi dolgokról beszélgessünk. A magyar meséken keresztül a saját kultúrámhoz kapcsolódom, a családom hagyományait viszem tovább. Más népek meséin keresztül pedig megismerkedem rengeteg érdekes, színes, különleges kultúrával. Másrészt a hagyományos történetek olyan szimbólumokból épülnek fel, amelyek segítenek finoman, mesés formában megfogalmazni a vágyainkat, félelmeinket. Ennek pedig mindig is része volt az, hogy nemzedékről nemzedékre csiszoltak, változtattak a mesemondók a történeteken.” – tette hozzá Zalka Csenge Virág

A Százegy ajtajú palota minden története után szerepel egy ún. mese mögötti mese, amely érdekességekkel, háttértörténettel látja el az olvasót. Például arról, hogy miért ül örökké szégyenlős kifejezés a lajhármakik arcán, miért nem adták ki a Grimm testvérek legelső kéziratukat, vagy hogy miért egy 1927-es cikket lett az alapja a földikutyákról szóló történetnek. Tehát Zalka Csenge Virág kötete nem egy egyszerű mesekönyv, annál jóval több, ezért választotta a Bookline Kids a hónap kiemelt gyerekkönyvének.

Még több kiváló gyerekkönyv a Bookline Kids ajánlásával

A hónap kiemelt könyve mellett, most is több, kategóriájában kiemelkedő kötet került be a Bookline Kids könyvajánló programjába. Ezek közül az egyik a Robotmese, amelynek történetét Nagy Ervin színész az Álarcos énekes című műsorban alakított Robot-figura alapján, Péterfy Gergely íróval közösen dolgozta ki. Hasonlóan izgalmas és értékes olvasni való Maros Edit ifjúsági könyve A szívemben titokban, valamint Majoros Nóra Ramszesz 80 gyereke című kötete. Míg előbbi középpontjában egy fiatal lány, dédnagymamája, és Karády Katalin áll, addig az utóbbinak Ramszesz és gyerekei, akikre feleségei távollétében egyedül kell vigyáznia.

Forrás: Libri-Bookline

,